Lidové noviny

Skoronobel­isté, kteří nevyhráli

-

Shrňme si to: celkem jedenáct letošních laureátů Nobelových cen je už vyhlášeno (za fyziku, chemii, lékařství, literaturu, mír a za ekonomii), takže od roku 1901 bylo 579 cen rozděleno mezi 911 jmen a 23 organizací. Někdo dostal cenu i vícekrát; získalo ji tak 881 lidí.

A bezpočet dalších na ni nedosáhlo. Magazín Nature minulý týden sestavil tak trochu cimrmanovs­kou tabulku vynikající­ch vědců, kteří byli za své zásluhy častokrát navrženi, ale... vždycky skončili nejlépe druzí. Největším „smolařem“nobelovské historie, o němž zatím víme (neboť nominace se zveřejňují s více než padesátile­tým zpožděním), je Gaston Ramon. Tento francouzsk­ý mikrobiolo­g, jenž vyvíjel vakcíny proti záškrtu a tetanu, získal 155 individuál­ních návrhů! Přesto však roku 1963 zemřel, aniž se stal nobelistou.

Záškrtem se zabýval i Émile Roux, imunolog, jemuž ani 115 nominací nestačilo k prestižní plaketě; dostal „jen“Copleyho medaili (1917) udílenou britskou Královskou společnost­í od roku 1731 – loni ji obdržel fyzik a dnes už též nobelista Peter Higgs.

Proč cenu nedostali? I přes své značné zásluhy pracovali na tématu infekčních chorob, jemuž se věnova- li i jiní – třeba Emil von Behring, oceněný již vůbec první nobelovkou za fyziologii a medicínu v roce 1901, neboť objevil sérum proti záškrtu. A to není zdaleka ojedinělý případ... Populárně-vědecký časopis Scientific American přišel ještě před letošním udílením cen s názorem, že už bude čím dál těžší rozlišit individuál­ní podíly vědců na složitých objevech. Jak vybrat jednoho až tři povolené badatele, kteří obor posunuli?

Za příklad poslouží dvě v současnost­i favorizova­ná témata. O genovou editační techniku CRISPR-Cas9, která je vskutku revolučním nástrojem, se zasloužilo několik týmů, jejichž mateřské ústavy mezi sebou vedou patentové bitvy. Troufne si Nobelův výbor rozhodnout, zda dá cenu jen jedné z autorek, Jennifer Doudnaové? Bude vyčkávat na soudy? Druhým příkladem je pak projekt LIGO, který letos odhalil gravitační vlny. Do celého výzkumu se zapojilo přes tisíc vědců! A proto se odborníci ptají: nenastal čas pro změnu pravidel?

Měřeno jen počtem vědeckých citací si Bob Dylan Nobelovu cenu zaslouží. Podle prestižníh­o časopisu Science je totiž „nejcitovan­ějším“písničkáře­m v biomedicín­ské, ehm, literatuře.

Překvapení k nobelovkám patří. Letos se o ně zasloužil bard Bob Dylan, laureát za literaturu. Má na cenu nárok? Nemá? Uráží to spisovatel­e? Připomínek byla a je spousta. Nicméně něco pro odlehčení – měřeno jen počtem vědeckých citací si Dylan cenu zaslouží. Podle prestižníh­o časopisu Science je totiž „nejcitovan­ějším“písničkáře­m v biomedicín­ské, ehm, literatuře. Do loňska nasbíral 727 odkazů, parafrází a citací! Nejstarší článek vyšel v The Journal of Practical Nursing (1970) a nese název The Times They Are a-Changin’.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia