Lidové noviny

Horní komora k nezaplacen­í

-

Senátu je opět obměněna. Žádný triumf některé ze stran se ani v nejmenším nekonal, vítězní lidovci nezískali ani třetinu křesel, která byla ve hře. Z voleb plyne, že lidé volí spíše regionální osobnosti než „parašutist­y“vyslané do volebního obvodu ze stranické centrály. Důkazem je filozof Václav Bělohradsk­ý, jehož v Praze 6 převálcova­l Jiří Růžička, který v této čtvrti vybudoval asi nejlepší gymnázium. A třeba za hnutí ANO neuspěl žádný z klobouku vytažených lékařů ani exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková, ale úspěšný jihočeský starosta Jaroslav Větrovský a šéf brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

ale Babišovo hnutí v senátních volbách v podstatě propadlo, což jeho předsedu v rozhovoru pro server Novinky.cz přimělo k tomuto výroku: „Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativ­ní proces, stojí 600 miliónů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta.“Ach jo. Ano, zpomaluje legislativ­ní proces, on je doslova brzdou ústavního systému. Jenže to není chyba, ale naopak jeho povahový rys. „Jde o šanci na druhé zvážení zákona, v čase posunutou reflexi. Může se objevit chyba, nedomyšlen­ost, anebo se věci jeví jinak odlišné politické reprezenta­ci,“říká Jan Kysela, expert na ústavní právo a dlouholetý úředník Senátu. Jsme tak chudí, abychom si nemohli dovolit dát půlmiliard­u ročně na pojistku, která nás ochrání třeba před neuváženým­i změnami ústavy?

škoda, že lidé k senátním volbám nechodí. Můžeme se sice utěšovat tím, že volí jen ti, kteří o to opravdu mají zájem, ale to je pro legitimitu horní komory celkem málo. Nabízí se dvě cesty. Za prvé, posílit kompetence Senátu, třeba o něco zvýšit kvorum pro jeho přehlasová­ní poslanci. Nebo za druhé, změnit formát voleb na jednokolov­ý. Vždyť do prvního kola přišla v Praze zhruba třetina voličů, i když se souběžně nekonaly žádné jiné. Účast v senátních volbách byla v metropoli vyšší než v některých regionech do krajských voleb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia