Lidové noviny

Co vlastní nesezdaní partneři

-

Právo nijak speciálně neupravuje vlastnické vztahy mezi nesezdaným­i partnery, kteří spolu žijí v jedné domácnosti jako druh a družka. Ohledně majetku, který každý sám pořídí nebo společně zakoupí, platí tedy obecná právní úprava. Každý z dvojice má vlastní oddělený majetek a finanční prostředky, které získá prací nebo podnikáním, jsou výlučným vlastnictv­ím druha nebo družky.

Nemáme spolu nic společného

Pokud muž vydělává, pak všechny předměty, které nakoupí za své finanční prostředky do domácnosti, patří do jeho výlučného vlastnictv­í. Podobně pokud je žena na rodičovské dovolené a za rodičovský příspěvek nebo své úspory nakupuje, koupené věci náležejí pouze jí. Pokud se nesezdané dvojici narodily děti, obvykle žena za rodičovský příspěvek pořizuje potraviny a drogistick­é zboží, zatímco muž ze svého příjmu kupuje televizi nebo ledničku.

Nevýhodou takového uspořádání je však jeho právní důsledek – ženiny finance se totiž spotřebují v domácnosti, zatímco lednička a televize patří do mužova výlučného vlastnictv­í. Jiné domácnosti se dohodnou tak, že ženin příjem vydávají za domácnost, zatímco pracující muž si vezme hypotéku, protože má obvykle vyšší příjem. Není výjimkou, když všechny úřední dokumenty k bytu či domu či stavební povolení znějí jen na muže. Pak je zakoupený byt nebo postavený dům v jeho výlučném vlastnictv­í.

Podílové spoluvlast­nictví

Nesezdaná dvojice někdy pořizuje věci tak, že sdruží finanční prostředky a za peníze obou pořídí například auto. V takovém případě je vůz v podílovém spoluvlast­nictví, přičemž podíly obou partnerů jsou tak velké, jaký byl vzájemný poměr jejich příspěvku na koupi auta. Stejné je to při společně splácené leasingové půjčce nebo hypotéce. Jedinou možností, jak zlepšit budoucí důkazní situaci, je při každé větší investici sepsat jednoduché prohlášení nebo potvrzení, z jakých financí se ta či ona věc pořídila.

Problém nastane, pokud se nesezdaný pár rozejde a následně vypořádává společně nabytý majetek. Velmi často všechny zakoupené věci patří muži, z jehož příjmu byly placeny, zatímco žena s malými dětmi nebo na rodičovské dovolené opouští společnou domácnost s prázdnýma rukama. Osobní vozy jsou evidovány na jediného člověka a spoluvlast­nictví se velmi složitě prokazuje. Někdy velká láska bez papíru končí slzami a soudním řízením. A leckdy nepomůže ani soud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia