Lidové noviny

Nová vlna vytlačuje třicátníky

- KAREL KNAP

PRAHA Výbušnost v každém odrazu. Troufalost v rozhodován­í. Šikovnost v plném trysku. A často taky nízký plat. To jsou přednosti, jež zmladých hráčů dělají žádané zboží.

David Pastrňák ve dvaceti patří k tahounům Boston Bruins. V úvodních dvou partiích sezony posbíral pět bodů (3+2) a v tabulce produktivi­ty se v sobotu vyšvihl na šesté místo. Září v lajně se zkušeným Backesem a Marchandem, hrdinou nedávného Světového poháru. O jeho talentu nikdy nebylo pochyb. Přes léto však zesílil. Prospěla mu pětitýdenn­í dřina, kterou v Bostonu podstoupil se svým dětským idolem a současným parťákem Krejčím. Dozrál. Pochopil, jak funguje taktika Bruins. Nečeká, až si ho puk najde, vrhá se do soubojů. Stal se hotovým profesioná­lem.

„Je fyzicky odolnější a lépe se na ledě rozhoduje, ať je v držení kotouče, či nikoliv. Leccos se naučil a dospěl,“citoval kouče Claudea Juliena deník Boston Herald.

Pastrňák je jedním z mála českých reprezenta­ntů v nové vlně, která se valí zámořskými arénami.

Edmonton jmenoval McDavida (19) nejmladším kapitánem v dějinách ligy. Právě on s bilancí 3+3 po dvou utkáních vládne NHL a uhání za Art Ross Trophy, jak mu předpovědě­l časopis The Hockey News. V Torontu jsou paf ze zelenáče Matthewse ( 19), který v premiéře překonal rekord čtyřmi zásahy v Ottawě.

Ekblad (20) je nejvytěžov­anějším bekem floridskýc­h Panthers, Rielly (22) je prvním zadákem v Torontu.

Z chlapců se dříve stávají muži, po fyzické i psychické stránce. Hbitostí a dynamikou zapadají do stylu, který ovládl nejen NHL, ale i Světový pohár v Torontu, jehož hitem se stal výběr Severní Ameriky do 23 let. Rychlost nadevše! Rychle se bruslí. Rychle se napadá. Rychle se přihrává. Rychle se střílí.

„Čím dál hůř ty kluky stíhám,“přiznal Zbyněk Michálek (33), obránce klubu Arizona Coyotes, po Světovém poháru. Pár týdnů poté poslali starého poctivce na farmu. Přednost dostávají perspektiv­nější sokové, což poznal gólman Pavelec (29) ve Winnipegu. Též jeho vyhostili do AHL.

Ani brankovišt­i se nevyhýbá čerstvý trend. Jakmile se blýskly naděje Murray (22) v Pittsburgh­u a Vasilevski­j (22) v Tampě, hned se psalo o tom, že se kluby zbaví jedniček Fleuryho (31) a Bishopa (29). U maskovanýc­h fakírů se ještě víc než u bruslařů přihlíží k výši gáží, jež je u nováčkovsk­ých smluv omezená.

Mládež obecně bere méně, což sedí manažerům, kteří bojují s platovým stropem. Pod něj musí napěchovat mzdy hráčů na soupisce. Strop v poslední době roste pomaleji vinou extrémně nízkého kurzu kanadského dolaru – ze sedmi klubů ze země javorového listu totiž plyne 35 až 40 % příjmu NHL.

Kult rychlosti a finanční tíseň přiměla prověřené borce Hudlera (32) a Vrbatu (35), aby přijali skromné kontrakty. Leda kmet Jágr se vzpírá šikaně holobrádků. Též on ovšem přes prázdniny úmyslně zhubl, aby dravcům co nejvíc stačil.

Aktuální podmínky každopádně přispívají k spěšnému vymírání Čechů v NHL. Chytil se v ní jediný teenager – Zacha v New Jersey. Kdysi úspěšný národ vychovává málo talentů. Ti nejlepší prchají do ciziny i proto, že v porovnání se Švédy či Finy dostávají málo šancí v lize dospělých a reprezenta­ci. Ještěže třeba v brněnské Kometě prohlédli a zručné výrostky staví. Nepřijme-li však český hokej zámořskou módu, jeho krize se ještě prohloubí.

Hokej v NHL se mění. Díky poptávce po šikovných mladících je rychlejší a zběsilejší. Mládež obecně bere méně, což sedí manažerům, kteří bojují s platovým stropem

 ?? Má ze dvou úvodních zápasů sezony pět bodů FOTO ČTK/ AP ?? David Pastrňák
Má ze dvou úvodních zápasů sezony pět bodů FOTO ČTK/ AP David Pastrňák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia