Lidové noviny

I na práci z domova je nutná smlouva

-

PŽIVOT S FINANCEMI:

etra zjistila, že je těhotná. Musela přerušit práci a odejít na rizikové těhotenstv­í – a právě v té těžké chvíli ji opustil její přítel, otec dítěte. Petře se prudce snížily příjmy. Po narození dcery musela sama pořizovat veškeré vybavení jako kočárek, postýlku a oblečení, spolu s dalšími nutnými výdaji ji to stálo téměř dvacet tisíc korun.

Příjmy z rodičovské­ho příspěvku navíc Petře sotva stačily na úhradu nájmu a dalších životních potřeb. Proto se rozhodla, že si najde práci z domova. Na internetu narazila na inzerát slibující zajímavý výdělek a časově nenáročnou práci. Petra tedy kontaktova­la zaměstnava­tele na uvedený e-mail a brzy dostala potvrzení, že ji berou na práci z domova jako administra­tivního pracovníka a částečně jako účetní. Pro práci potřebuje bankovní účet, kam jí budou občas chodit platby pro zaměstnava­tele, které zaměstnava­tel v rámci svého podnikání sám použije. Z těchto částek si pak měla Petra ponechat každý měsíce deset tisíc korun a částku měla zapsat do tabulky a zaslat e-mailem zaměstnava­teli.

Petra byla nadšena. Její zaměstnání, na které ani nepodepiso­vala žádnou pracovní smlouvu, trvalo asi tři měsíce. Za tu dobu přišlo Petře na účet bezmála dvě stě tisíc korun, které následně dle pokynů přeposílal­a na jiné bankovní účty. Každý měsíc si ponechala z uvedených peněz slíbených deset tisíc.

Po třechměsíc­ích ale přišlo Petře předvolání k výslechu. Na policii se dozvěděla, že je podezřelá ze spáchání trestného činu nebo pomoci při páchání trestného činu podvodu. Peníze, které chodily Petře na účet, totiž byly prostředky z trestné činnosti. Zaplatili je zákazníci několika internetov­ých obchodů, pak ale přešly přes několik bankovních účtů, až skončily na účtu v zahraničí.

Petra byla v šoku. Před obviněním a trestním stíháním ji zachránil jen fakt, že prokázala komunikaci s tajemným zaměstnava­telem, a bylo zřejmé, že o trestné činnosti nic nevěděla, a tedy nekonala úmyslně. Jen o vlásek se Petra vyhnula velké životní nepříjemno­sti a problému. Částky, které si ponechala Petra jako odměnu za svou práci, musela vrátit poškozeným. Inu, když je něco takhle snadné, je to často podezřelé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia