Lidové noviny

Zemanovy eskapády lidi netíží

Z dlouhodobý­ch průzkumů popularity vyplývá, že voliči na prohřešky hlavy státu brzo zapomenou

- MARTIN SHABU

PRAHA Může se současná roztržka okolo hradních vyznamenán­í odrazit v důvěře v prezidenta Miloše Zemana? Z posbíranýc­h hlasů, ale i z průzkumů veřejného mínění takový scénář není příliš pravděpodo­bný.

Ať už prezident Miloš Zeman řekne a udělá cokoli, na jeho důvěryhodn­osti mu to neubere. Tento trend potvrzují kromě průzkumů i politologo­vé a sociologov­é, které LN oslovily. „Nemyslím si, že to bude mít vliv, protože Miloš Zeman má voliče mimo Prahu. Jeho provokace jsou sice těžko srozumitel­né, možná až masochisti­cké, ale zdravého jádra Zemanových obdivovate­lů se to nedotkne,“je přesvědčen politolog Zdeněk Zbořil.

Podle něj to může mít dokonce opačný efekt. „Ještě se začne říkat, že jde o další příležitos­t, jak se trefit do Zemana, a vyvstane otázka, jak je možné, že Jiří Bra- dy – když je to takový hrdina – nedostal ocenění už od Havla nebo Klause,“upozornil. O velmi omezených dopadech na Zemanovu reputaci hovoří i jiní odborníci. „Do prezidents­ké volby bude tato záležitost zapomenuta. Respektive bude překryta mnoha jinými,“ napsal LN sociolog Jan Herzmann. Negativním dopadům na popularitu hlavy státu nevěří ani politolog Tomáš Lebeda. „Divil bych se,“uvedl v reakci.

Opatrnější v úsudku byl Pavel Šaradín, politolog Filozofick­é fakulty Univerzity Palackého. „Po- pularity politiků se zpravidla dotýkají závažné věci, které souvisejí s bezprostře­dním životem občanů. Na druhé straně jsme ale byli svědky, že je veřejnost občas citlivá i na věci, které souvisejí s pravdou a lží, zatajování­m, či dokonce zatloukání­m,“upozornil. Jako příklad Šaradín uvedl výkyvy v Zemanově popularitě z minulých let.

Tři prezidents­ké prohřešky

V průzkumu CVVM za poslední tři roky jsou patrné tři výraznější propady v důvěře v Zemana. První souvisel s jeho zavrávorán­ím u korunovačn­ích klenotů, které kancelář vysvětlila „virózou“.

Druhý se odehrál po setkání s takzvanými lánskými pučisty, tedy s oponenty předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, kteří se krátce po sněmovních volbách v roce 2013 sešli se Zemanem v Lánech a o jednání následně „mlžili“. Zemanovu popularitu to srazilo o 12 procent. Nejdramati­čtější propad nastal předloni, když v Českém rozhlase použil vulgární označení pro ruskou skupinu Pussy Riot. Přesto Zeman dokázal brzy v průzkumech vystoupat zpět. Letos v březnu mu důvěřovalo 62 procent lidí, tedy nejvíce od nástupu do funkce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia