Lidové noviny

Vězně z Osvětimi asi uctí v Karolinu

- MARTIN RYCHLÍK

LN Půjdete se svými kolegy na Hrad? Jak svátek oslavíte?

Za rektory mluvit nemohu, poněvadž jsem se všemi nehovořil – jsem v Africe. Ale za sebe mohu říci, že oslavy 28. října se nezúčastní­m, neboť jsem na plánované zahraniční cestě. Tento den je jeden z nejvýznamn­ějších stát- ních svátků České republiky, a proto by k němu měli všichni bez výjimky přistupova­t s určitým respektem a rozvahou. Bohužel, některé skutečnost­i – jako byla a je „selekce“některých rektorů vysokých škol či v posledních dnech diskuse o vyznamenán­í pro pana Bradyho – k tomu nepřispíva­jí. Veřejnost tyto věci samozřejmě vnímá a občané ČR mají právo si vybrat, jak si státní svátek připomenou.

LN A jak to učiní vysoké školy, včetně Karlovy univerzity?

Pokud mám informace, rektoři si význam vzniku Českoslove­nska připomenou se svými kolegy většinou v místě sídla svých škol anebo u památníků T. G. Masaryka.

Třeba rektoři pražských univerzit tak učiní u sochy TGM na Hradčanské­m náměstí v Praze. LN Sám jste zmínil Bradyho případ. V neděli Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého, pro LN potvrdil, že mu nabídne udělení prestižní medaile. Neuvažujet­e o něčem podobném?

Už v sobotu jsme o tom s mými prorektory hovořili. Ano, budeme jednat o možnosti udělit panu Jiřímu Bradymu Zlatou medaili UK – nikoliv k 28. říjnu, ale k 17. listopadu, což je Den boje za svobodu, a lidé, kteří prošli utrpením války nebo koncentrač­ních táborů, si takové ocenění jistě zaslouží... Takže ano, zvažujeme to.

„Státního svátku na Hradě dne 28. října se nezúčastní­m, jsem na plánované cestě ve Rwandě,“řekl LN Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy. Skandál kolem Bradyho „neocenění“ovšem sleduje; univerzita zvažuje i udělení Zlaté medaile UK.

LN Zemanem nejmenovan­í profesoři UK se už s Hradem i soudí. Existuje cesta k uklidnění vztahů akademické obce s prezidente­m Milošem Zemanem?

Je to velmi vyhrocený spor. Osobně jsem člověkem, který se vždy snaží hledat konsenzuál­ní řešení, ale také je to věc druhé strany. Například sdělení hradního mluvčího pana Jiřího Ovčáčka, že pokud rektoři nyní demonstrat­ivně na oslavy nepřijdou, Hrad je už ani příště nemusí vůbec pozvat, si může každý přeložit, jak chce, jak uzná za vhodné.

 ?? Tomáš Zima FOTO MAFRA ??
Tomáš Zima FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia