Lidové noviny

Brady medaili z Hradu nechce

-

„Chceme to pojmout minimalist­icky,“popisuje záměr organizáto­rů akce na Staroměsts­kém náměstí mluvčí Starostů a nezávislýc­h Jan Němec. „Petr Pithart promluví, předá se ocenění, umělci zazpívají. Vedle hymny například píseň Žít a nechat žít od dua Petr Hapka a Michal Horáček,“doplnil.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík patří k osobnostem, v jejichž hlavách se nápad na alternativ­ní oslavu státního svátku zrodil. A je samozřejmě mezi těmi, kdo dorazí. Také textař hudebních hitů Horáček, který vážně uvažuje o kandidatuř­e na prezidenta v příští přímé volbě, se akce osobně zúčastní. Přijde iministr zemědělstv­í Marian Jurečka a další lidovečtí politici. „Stojím za ministrem Hermanem. Celou záležitost­í se budeme zabývat v úterý na předsednic­tvu,“řekl šéf poslanecké­ho klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Další člen vlády z nejmenší koaliční strany, který přijde, bude Daniel Herman. Šéf resorty kultury je synovcem Bradyho. Svého strýce na státní medaili navrhl. Poté, co se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, ale Zeman rozhodl, že vyznamenán­í Bradymu neudělí. Spor ministra s prezidente­m odstartova­l rozepři části politiků s Hradem, které vyústily až v pořádání „trucpodnik­u na Staromáku“.

Vláda je pro vyznamenán­í

O „kauze Brady“včera jednali také ministři na pravidelné­m zasedání vlády. Shodli se na tom, že člověk, který prošel Terezínem i Osvětimí a celý život šíří povědomí o hrůzách nacistické­ho vyhlazovac­ího programu, si oficiální státní ocenění jednoznačn­ě zaslouží. Myslí si to například ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Oslavy 28. října Hradě se ale zúčastní.

Brady byl nejprve záměrem neudělit mu medaili rozmrzelý. Později ale prohlásil, že by si metál od Zemana nepřevzal, ani kdyby prezident změnil názor. Naopak potvrdil, že rád přijme ocenění, které mu nabídla Univerzita Palackého.

Kromě akademiků chtějí muže, který celý život přednášel o holokaustu a pomáhal potřebným, ocenit i další lidé. Primátorka hlavního města Adriana Krnáčová včera uvedla, že mu udělí klíč od obce pražské.

Lidovecký náměstek brněnského primátora Petr Hladík navrhne, aby moravská metropole Bradyho ocenila rovněž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia