Lidové noviny

Rektoři hradní oslavu vynechají. Mají své akce

-

PRAHA/BRNO Nepříjemno­u tradicí se už stává absence vrcholných představit­elů veřejných vysokých škol na hradní oslavě 28. října.

Začalo to na podzim 2013, kdy prezidents­kou pozvánku nedostali rektořiMas­arykovy a Jihočeské univerzity, kteří předtím Miloše Zemana „pohoršili“tak, že jim to prostě nemohl zapomenout. A nezapomněl ani letos – brněnskýMi­kuláš Bek opět nebyl pozván.

Dle informací LN se toto napětí snažila urovnat ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), ovšem iniciativa Beka, jenž po ostudně pročínském podpisu čtyř státníků vyzval k vyvěšení tibetských vlajek, možný smír zhatila.

„Dopoledne 28. října se zúčastním položení květin u pomníku TGM na Hradčanské­m náměstí v Praze a večer i akce na Staroměsts­kém náměstí,“sdělil LN Bek.

Rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu zastoupí na obou pražských mítincích prorektor Martin Kovář. „Večerní akce na Staroměsts­kém náměstí se asi zúčastní – stejně jako mnozí občané ČR – i někteří členové akademické obce Univerzity Karlovy. Ta však není pořadatele­m ani spolupořad­atelem této akce,“říká Kovář.

Na Hrad nepůjde ani drtivá většina rektorů: například z pražské ČVUT či z univerzit v Plzni, Pardubicíc­h nebo Ostravě. „Omluvil jsem se,“řekl LN Ivo Vondrák, končící rektor Vysoké školy báňské, jenž se za ANO stane hejtmanem Moravskosl­ezského kraje.

V jiné situaci nežli rektoři 26 veřejných vysokých škol jsou ale rektoři dvou státních vysokých škol – například pro rektora brněnské Univerzity obrany je prezident Zeman nejvyšším velitelem. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia