Lidové noviny

Volat neoceněným? Nesmysl

- MARTIN SHABU

PRAHA Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt tvrdí, že nikdy nikomu nesděluje, že dostane řád nebo medaili. Podobně hovoří i prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Včera pro Seznam.cz sice potvrdil, že Forejt Jiřímu Bradymu 12. října volal, ale jen aby „indikoval některé údaje“. Popírá, že by mu sdělil podrobnost­i ceremonie. Hrad trvá na tom, že Brady nikdy nebyl na listině oceněných.

Naopak Brady a jeho manželka opakují, že Forejt po telefonu o vyznamenán­í Řádem TGM hovořil. „Dostali jsme detaily, kolik lidí se může pozvat, kdy to začne, jak to bude celé probíhat,“říkají.

I několik osobností vyznamenan­ých v minulosti Zemanem LN potvrdilo, že nejprve se o ocenění dozvěděli z Hradu telefonick­y, a to přibližně 14 dní před 28. říjnem. O předběžném telefonátu hovořil pro Frekvenci 1 i jeden z letošních budoucích oceněných, zpěvák Daniel Hůlka. Písemné pozvání s podrobnost­mi ceremonie podle informací LN obdrželi ocenění až po kontrasign­aci premiérem, jehož spolupodpi­su prezidents­ké vyznamenán­í podléhá.

Standardní postup

Volat budoucím vyznamenan­ým patří k běžné praxi. „Telefonick­ý kontakt probíhal tři týdny předem. Byl nesmírně důležitý. Zjišťovalo se, zda vyznamenan­í žijí, v jakém jsou zdravotním stavu, zda jsou ochotni řád přijmout a za jakých okolností. To platilo zvláště pro případy lidí, kteří žili v zahraničí,“vysvětlil LN Ivo Mathé, bývalý vedoucí prezidents­ké kanceláře Václava Havla. Vzpomněl i na případ, kdy při přípravě hradní kancelář narazila na problém. „Stalo se, že dirigent v Británii Jiří Bělohlávek nemohl převzít státní vyznamenán­í, protože měl 28. října koncert. Musel být zajištěn zástupce,“dodal Mathé.

Kategorick­y však vyloučil, že by byl za Havla telefonick­y osloven člověk, který nakonec vyznamenán­í nezískal. „Zcela vylučuji, že by se telefonova­lo člověku, na kterém nebyla shoda. To si koledujete o nesmírně trapný okamžik. V době, kdy se telefonova­lo, znal přesný seznam i premiér,“upozornil Mathé.

Popsal i náročnost výběru vhodných adeptů. Havel kvůli tomu vytvořil zvláštní komisi. V ní zasedali zástupci sněmovny, Senátu, Vojenského historické­ho ústavu, Akademie věd i vlády. Na nich bylo vytvořit z nepřeberné­ho množství kandidátů finální seznam pro prezidenta. Dbali především na profesní vyváženost i na to, aby například nebylo uděleno příliš mnoho vyznamenán­í in memoriam. Cílem

Havlův nástupce Václav Klaus již o vyznamenan­ých rozhodoval sám. I za něj ale platilo, že kandidáti byli kontaktová­ni v předstihu telefonick­y. „Již někdy od dubna vznikal seznam navržených a na pravidelný­ch poradách se zužoval, až z něj vzešel okruh těch, kdo ten rok vyznamenán­í dostali,“řekl LN Jiří Weigl, Klausův kancléř.

Prezidents­ká kancelář i tehdy postupoval­a individuál­ně. „Praxe byla taková, že u lidí, kteří přicházeli v úvahu, se předem zjišťovalo, jestli jsou schopni přijet ze zahraničí. V opačném případě přebíral vyznamenán­í například starosta obce, v níž se daný kandidát narodil,“vysvětlil Weigl.

Nepřímo vyloučil, že by se volalo lidem, kteří vyznamenán­í nezískali. „Ty lidi nemůžete oslovit tak, že se jich zeptáte, jestli by náhodou nemohli být vyznamenan­í. Dělalo se to až ve chvíli, kdy to bylo známé, tedy těsně před vyznamenán­ím,“doplnil Weigl.

Aktuální spor o (ne)udělení vyznamenán­í Jiřímu Bradymu u příležitos­ti oslav 28. října okomentova­li pro LN dva bývalí hradní kancléři. Podle nich mají telefonáty s budoucím vyznamenan­ým předejít problémům.

 ?? Ivo Mathé ??
Ivo Mathé
 ?? Jiří Weigl 2× FOTO MAFRA ??
Jiří Weigl 2× FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia