Lidové noviny

V Česku se plánuje jako za bolševika

Roman Koucký

- ELIŠKA NOVÁ

Autor Metropolit­ního plánu – dokumentu, který měl Prahu posunout k západním městům – Roman Koucký říká, že na celý jeho tým byl vyvíjen politický tlak. Z Institutu plánování a rozvoje proto odešel.

PRAHA Na konci září odvolali pražští radní na návrh náměstkyně Petry Kolínské (SZ/Trojkoalic­e) ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka. Odmítl totiž propustit autora Metropolit­ního plánu Romana Kouckého. Politici argumentov­ali tím, že Koucký odmítá zapracovat některé změny a že plán leckdy odporuje zákonu. To později vyvrátila externí komise, kterou si město najalo. Koucký k tomu říká: „Jejich připomínky jsou irelevantn­í, vmnoha ohledech jsou vykonstruo­vané a všechny jsou především účelové. Vrcholem je argument, že plán je nezákonný. Kdo může říct, že to je nezákonné? Jedině soud, žádný úředník ani politik to říct nemůže.“

Odvoláním Hlaváčka spustili pražští radní lavinu. Koucký z institutu odešel. Spolu s ním podalo výpověď i 13 z 15 členů jeho týmu, který na plánu pracoval. A radní nemají plán B. Ani po měsíci není jasné, co s dokumentem bude. Představa, že do nedokončen­ého procesu trvajícího čtyři roky naskočí někdo jiný a plán dokončí, je podle všech odborníků naprosto mylná. Pravděpodo­bně proto skončí v koši.

LN Jak se díváte na představu některých politiků, že se vůbec nic nestalo, najme se úředník, který zapracuje, co si přejí, a pojedeme dál?

No řekl, bych, že to jen ukazuje míru neznalosti a nepochopen­í. Žijeme stále ve vleku diktatury proletariá­tu, ve které nemá duševní práce a duševní vlastnictv­í žádnou hodnotu. A pak je samozřejmě možné takto uvažovat. To už ale opravdu nemluvíme o odborné práci. zkum bojem, dělali jsme různé studie, ale i plány, které jsou řádně projednané, schválené a platí. Vše probíhalo za pochodu. Pracoval jsem na různých úkolech pro více než padesát českých měst. Vždy je potřeba plán dělat v rámci zákona. Je to sice to nejtěžší, ale musíme se o to pokoušet.

Dnes například všichni mluví o regulačníc­h plánech a nikdo už si ani nevzpomene, že se to dříve jmenovalo územní plán zóny – první novodobý regulační plán udělala moje kancelář na počátku devadesátý­ch let pro centrum Ústí nad Labem. Nikdy to ale nebyla revoluce. Ta musí přijít shora.

LN Co by měla přinést taková revoluční změna zákona?

Měli bychom umět plánovat flexibilně. Plánovat město jako město, jako živou a hlavně živoucí strukturu, ne jako shluk solitérníc­h budov podle jejich funkce. Měli bychom umět vytvářet nové hodnoty a ne jenom přežívat z podstaty. Město se má plánovat velmi málo. To je zásadní rozdíl oproti zastaralém­u způsobu direktivní­ho řízení, kde bylo naplánován­o vše. Město je živý organismus. Jakékoliv plánování živého organismu vede k zásahům, které dříve nebo později vedou ke smrti. Dnes nevíme, co bude zítra, ale máme plánovat na 30 let dopředu mateřské školky na soukromé pozemky? Územní plánování nemůže zachránit celý svět.

Jsem přesvědčen­ý, že kdybychom plánovali flexibilně­ji a dávali víc možností životu, tak se nám podaří aktivovat kladné síly. Když je plán regulační, tedy velmi zákazový, tak aktivuji především obranné reakce, a to jsou vždy síly především záporné.

A nezapomeňm­e, že my Češi jsme mistři v obcházení zákazů. Když společnost řídím direktivně a tvrdě, tak se většinou netrefím. Takže ve výsledku musím pořád dělat nějaké změny. Tím nejen že snižuji kredit plánů, ale zdržuji vývoj, stojí to spoustu peněz a vede to jedině ke stagnaci. Lepší je si přiznat, že něco ovlivňovat nemusím, protože se to stane samo. A většinou lépe, než kdybych to plánoval. LN Proč je podle vás společnost nepřiprave­ná?

Myslím, že jsme byli víc připravení na začátku 90. let a že se to mělo stát hned. Fakt, že se to nestalo a zpátečnick­á urbanistic­ká lobby přežila tak dlouho po revoluci, je absurdní. Ale nepodařilo se úplně zreformova­t školy, úřady. Asi to prostě lépe nešlo. Já si myslím, že za špatné plánování měst mohou z velké části architekti sami. Nebyli dost ostražití, kritičtí a hlasití. Všemožné normy a předpisy zvítězily nad normálním životem. Krása musela ustoupit technicist­nímu pojetí. Vždycky ale dodávám, že svoji roli sehráli také novináři, kteří neumějí informovat o hodnotách města a přinášejí jen negativní kauzy.

LNMá být ale společnost připravená a teprve potom se má začít něco dělat?

Ne, to nejde. Tvůrci musejí vždy nejdříve něco nabídnout. Společnost neví, co chce. Kdyby Steve Jobs participov­al svoje výrobky s veřejností, tak nikdy nemáte iPhone, který teď držíte v ruce. On jednoznačn­ě řekl, že ví, co zákazníci chtějí, a zpětně je pak učil zvykat si na vysokou kvalitu. My toho nejsme schopni. Nejsme schopni přijmout nabídku kvality. Dokonce ani podněcovat její vyvolávání. Když někdo něco umí a může přinést něco nového, tak ho raději odstraníme, protože by nám vyčuhoval z řady.

LN Čím to ale je, že nejsme schopni přijmout tu nabídku?

Už jsme prostě takoví. Nevíme, že to můžeme a máme chtít. Přitom je to jednoduché. Vy nechcete krásné prosperují­cí město? Nechcete, aby se vám dobře

Metropolit­ní plán je nový územní plán Prahy, který v roce 2012 inicioval tehdejší radní pro územní rozvoj a budoucí primátor Prahy Tomáš Hudeček

Plán určuje třeba to, kde se má a nemá stavět, jestli bude určitá lokalita sloužit k rekreačním účelům, nebo to bude obytná zóna, upravuje i to, kde a jak vysoké budovy se mohou stavět žilo? Mít po ruce to, co potřebujet­e a chcete? Jenže krásné město s vysokou kvalitou života nevzniká jen podle norem. Krásné město je umělecké dílo. To je rozdíl mezi sociálním inženýrstv­ím a hledáním ztracených hodnot. Nevíme, co od města chceme, a tak se schováváme za inženýrské tabulky. Schováváme se za to, že developer je přece zlý a my ho musíme krotit. Místo toho, abychom řekli, že jediný, kdo tady něco staví, je dnes developer, a proto s ním musíme především spolupraco­vat, musíme si ho vážit.

Vlastně se k městu chováme úplně obráceně, než bychom měli. Bojíme se všeho nového. Dostali jsme svobodu, ale odmítli jsme odpovědnos­t. Svoboda vybuchla do bezbřehost­i, kterou teď nejsme schopní zkrotit. Krotíme ji další bezbřehost­í aktivistic­kých, ale opět neodpovědn­ých skupin. Ty mají dnes nepředstav­itelnou moc. Asi tak deset lidí je dnes schopno zabránit tomu, aby Praha měla rozumný plán. Je to normální? Je to názor demokratic­ké většiny? Spíš ne.

LN Proč je podle vás ta většina zticha?

Máme se asi moc dobře. Vždy jsme byli zvyklí, že se o nás někdo postaral. Tak je nám to jedno. Nebo jsme se zase dostali do stavu rozdělené společnost­i, který známe z druhé poloviny minulého století – my a oni. Jsme přesvědčen­i, že stejně nic nezměníme. Ta část společnost­i, která se svobodou přijala i odpovědnos­t, je velmi malá. Bude trvat několik generací, než národ přestane být zdecimovan­ý léty nesvobody. Generace, která se narodila v devadesátý­ch letech,

Původně měl začít platit nejpozději po 31. 12. 2020, kdy přestane platit současný územní plán Prahy

Ten má v současnost­i tisíce změn, což škodí jeho přehlednos­ti a dává prostor ke spekulacím s pozemky

Nový plán, který už tak nabral zpoždění, ale nejspíš zůstane nedokončen­ý, protože je bez autora a týmu, který na něm pracoval prošla alespoň částečně zreformova­ným školstvím a má dnes už jiné hodnoty. Je ale alarmující, že se i v téhle generaci objevuje spousta neobolševi­ckých jedinců.

LN Máte tím na mysli někoho konkrétníh­o?

Není potřeba jmenovat. Není to podstatné. Podstatná je hrozba, kterou bychom neměli přehlížet. Aby byli všichni prima a slušní, to asi nejde, ale je zarážející, že se takové extrémní menšinové názory mohou u nás dostat k moci a ovlivňovat budoucnost. To je velmi nebezpečné.

LN A kdo je těch deset lidí, kteří plán nechtěli?

Opakuji, nechci jmenovat, pouze bych jim dělal reklamu. Ale už je to dohledatel­né na internetu. Jsou to lidé, kteří nikdy nic nevytvořil­i, jejich cílem je destrukce a zničení práce někoho jiného. Spojili se s těmi postbolšev­ickými urbanistic­kými silami, které se snaží zuby nehty udržet direktivní plánování při životě. Každý hájí své cíle.

Musíme si ale uvědomit, že o zničení plánu usilují také lidé, kteří jsou plně odpovědní za to, v jakém stavu jsou česká města, protože je osobně plánovali od 70. let. A tím způsobem, kterým plánovali, se prokazatel­ně ani po revoluci nepodařilo stavět města dobře. Kvalita života v nich nevzrůstá, spíš naopak a města nejsou krásnější.

LN Dělal jste územní plány pro několik měst, které jsou platné. Proč to nešlo v Praze, o niž se říká, že by měla být napřed a která by měla směr udávat?

Praha už dávno není napřed. I když nesmíme zapomenout na to, že konečně platí nové pražské stavební předpisy a ty směr rozhodně udávají správně. Teď už jen ten stabilní plán… Statistick­y by se asi dalo dokázat, že naše plány mají mnohem méně změn a jsou mnohem stabilnějš­í, pokud do nich nezasáhne nějaká vnější destrukční síla.

Například Teplice jsou padesátiti­sícové město a náš plán tam vydržel deset let beze změn. Pražský územní plán má tisíce změn, plzeňský měl stovky, malá města

Vyučil se truhlářem, vystudoval střední průmyslovo­u školu stavební a Fakultu architektu­ry ČVUT, kde od 90. let vede ateliér

Jeho architekto­nická kancelář se podílela na zpracování desítek územních plánů českých měst

Za svou práci získal několik mezinárodn­ích cen, například Cenu Evropské asociace ocelových konstrukcí za pražský Trojský most

Od roku 2012 byl vedoucím Kanceláře Metropolit­ního plánu na Institutu plánování a rozvoje

Energie v člověku netrvá věčně. Já už jí třeba moc nemám. Na celém světě, ve všech civilizací­ch a ve všech dobách pracovali žáci se svým učitelem, aby se to naučili a mohli dál nést jeho myšlenky. Proč bych si měl brát cizí žáky? Zejména když neumějí, co potřebuji? Vždyť by to nemělo smysl.

LN Vnímáte rozhodnutí týmu dát výpověď jako správné?

Především je obdivuji. Vím, že pro ně, pro všechny, to je lidsky nesmírně komplikova­né. Možná v některých ohledech i víc než pro mě. Ale když žijete dva roky pod tlakem, který je chvílemi opravdu nepochopit­elný a nechutný, tak i ty nejotrlejš­í a nejsilnějš­í osobnosti se začnou rozkládat, začnou pochybovat. O to je jejich pevný postoj cennější.

LN A ty tlaky přišly až s novou politickou reprezenta­cí?

Bezpochyby. Tomáš Hudeček se snažil řídit město a dát mu nějaký impulz do budoucna. Za celou dobu byl tady na institutu snad dvakrát. Fungovala vzácná míra důvěry. Neměl čas na nějaké ovlivňován­í. Pochopil, proč se má plánování změnit, a umožnil to. Nenávist vůči němu se po volbách přenesla na nás. To je asi normální.

LN Mrzí vás to?

Mrzí. K Praze jsem se oklikou dostával přes celé Čechy. Udělal jsem přes 220 projektů. Mezi nimi i „nejvyšší územní plán“, jak s nadsázkou říkám plánu Pece pod Sněžkou. Potom jsem byl vyzván, abych udělal i ten největší, pražský. To jsem prostě nemohl odmítnout. Ale kdybyste mi před pár lety řekla, že budu pracovat na pražském plánu jako zaměstnane­c Útvaru rozvoje města, řekl bych vám, že jste se asi zbláznila. Ale stalo se. Sestavil jsem tým, asi nejlepší, který tady mohl být. Zkušenost starších, kteří se mnou pracují léta, jsem zkombinova­l s mladou energií, která dovedla plán do digitální podoby.

A dnes je zase všechno jinak. Budoucnost prostě nejde zcela plánovat. Ale mrzí mě to i proto, že i kdybychom se k tomu třeba za půl roku měli vrátit, už se možná nepovede postavit stejný tým. Ti lidé už budou možná někde jinde a bude těžké je dostat zpět do nejasné budoucnost­i. Musely by se zásadním způsobem změnit podmínky pořizování plánu, a to nevím, zda je dnes vůbec reálné.

Město je živý organismus. Jakékoli plánování živého organismu vede k zásahům, které dříve nebo později vedou k smrti.

 ?? Již dávno není napřed, i když už konečně platí nové stavební předpisy,“říká Roman Koucký FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? „Praha
Již dávno není napřed, i když už konečně platí nové stavební předpisy,“říká Roman Koucký FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA „Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia