Lidové noviny

Exekutor dal Hradu pokutu

-

PRAHA Exekutor uložil prezidents­ké kanceláři pokutu 100 000 korun za nerespekto­vání rozsudku v kauze novináře Ferdinanda Peroutky. Pokud Hrad svou povinnost nesplní, může mu exekutor obstavit účet.

Informaci České televize potvrdil právník Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové František Vyskočil. Exekutor podle něj zvolil nejvyšší možnou pokutu s tím, že stát by měl být prvním z těch, kdo respektují pravomocná soudní rozhodnutí. Kaslové přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, mu- síme výti s vlky“. Hrad se však ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku neomluvil, a Kaslová proto na prezidents­kou kancelář podala exekuční návrh.

„Soudní exekutor pověřený Obvodním soudem pro Prahu 1 vy- dal exekuční příkaz ke splnění povinnosti,“uvedl včera Vyskočil. Uložená pokuta má prezidents­kou kancelář donutit k omluvě, třídenní lhůta začne plynout od úterka.

Hrad by mohl dostávat pokuty opakovaně, dokud by verdiktu nevyhověl. Vyskočil ale už dříve uvedl, že Kaslová podá návrh jen jednou. „V tuto chvíli posuzují legislativ­ci Kanceláře prezidenta republiky právní stav. Jiné sdělení k věci nemám,“napsal včera ČTK v textové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ředitel hradního odboru legislativ­y a práva Václav Pelikán už dříve webu Českého rozhlasu řekl, že pokud bude pokuta nařízena, uhradí ji prezidents­ká kancelář ze svého rozpočtu.

Hrad se má omluvit jednak osobním dopisem zaslaným Kaslové, jednak vyvěšením omluvy na svém webu po dobu 30 dnů. Existenci článku „Hitler je gentleman“se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků jej Peroutka nenapsal. Zeman i nadále trvá na tom, že text četl, a že se proto těžko může omlouvat za to, že článek neexistuje. Peroutkovi přisoudil také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, jehož autorem je ve skutečnost­i novinář Jan Stránský. Za tuto chybu ale soud omluvu nenařídil. čtk

 ?? Terezie Kaslová FOTO MAFRA ??
Terezie Kaslová FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia