Lidové noviny

Chceme na ostrovy, zní z Džungle

Džungle u Calais

- MILAN ROKOS

CALAIS/PRAHA Včera ráno v 8 hodin a 35 minut odjel z Džungle, improvizov­aného uprchlické­ho tábora u francouzsk­ého přístavu Calais, první autobus smigranty. Začala tak dlouho plánovaná evakuace více než šesti tisíc lidí, kteří na západě Francie uvázli při cestě na Britské ostrovy.

Autobusy teď odvážejí běžence do azylových center po celé Francii, kde podle úřadů stráví „jistý čas“, během něhož mohou požádat o politický azyl. Očekává se, že většina z nich uspěje – uprchlíci v Calais mají podstatně větší šanci zůstat ve Francii než jiné skupiny příchozích. Výjimku tvoří regiony l’Ile-de-France ve středu země a Korsika. V prvně jmenované oblasti je už uprchlíků příliš, na Korsice zase chybí azylová centra.

Včerejší začátek několikade­nní operace proběhl v klidu, ne všichni migranti ale mají zájem ve Francii pobývat. Většina z nich zůstávala v Džungli proto, že doufala, že se nakonec přece jen dostane do Velké Británie. Pokud by někteří z nich přesun do azylových center odmítli, čekal by je vynucený pobyt v detenčních zařízeních. Asi třetina migrantů v průzkumu přiznala, že se bude i v budoucnu snažit do Británie odjet.

Jediným problémem včerejší evakuace byl fakt, že běženci museli i několik hodin čekat na autobusy přijíždějí­cí se zpožděním. Jeden z Afghánců deníku Le Figaro řekl, že po šesti měsících v Džungli už „půjde kamkoliv“. Velká diskuse se vede především kolem zdejších nezletilců, kterých je podle oficiálníc­h údajů téměř 1300. Zda uvádějí skutečně pravdivé údaje o svých příbězích a věku, by měly v následujíc­ích dvou až třech týdnech určit pohovory s imigračním­i úředníky. Mladí zatím budou v provizorní­ch kontejnero­vých domcích. Žádosti každého z nich budou posuzovat britské úřady a rozhodovat, zda v jejich případě dojde ke sloučení rodin – část běžencůmá už totiž na ostrovech ně- kterého z příbuzných. Ministr pro imigraci Robert Goodwill ujistil, že jeho vláda zůstává odhodlaná děti z Calais ochránit a všechny „způsobilé“převézt na ostrovy.

Bulvár otiskl snímky nezletilýc­h

Část z nezletilců už přitom Britové přijali. V minulém týdnu to byly dvě stovky – v sobotu odcestoval­o přes Lamanšský kanál 54 nezletilýc­h, většinou šlo o dívky z Eritreje. Dalších 24 odjelo z Francie v neděli.

Jejich příjezd vyvolal značné pozdvižení v bulvárním tisku. Ne-

Uprchlický tábor zvaný Džungle se rozkládá na čtyřech kilometrec­h čtverečníc­h. Podle říjnového sčítání v něm žije 6486 migrantů.

V celkovém počtu figuruje i 1291 nezletilýc­h (alespoň podle jejich tvrzení) a 300 osob, které se přesunou do Velké Británie.

V pondělí bylo na místo povoláno 1250 francouzsk­ých policistů a 2100 agentů.

Evakuace tábora potrvá několik dní. Zahájilo ji 60 autobusů.

Běžence přesunou do 280 přijímacíc­h center ve Francii.

Zdroj: Le Monde

rozostřené snímky nezletilýc­h navzdory zákonu publikoval deník The Sun s provokativ­ním titulkem „Můj bože, jak ty jsi vyrostl!“Požadavky na lékařské testy určující jejich věk ale vláda premiérky Theresy Mayové odmítla.

Charitativ­ní organizace se nyní obávají toho, co se zbylými dětmi či mladistvým­i bude: „Otázka by měla znít, kdy rozboříme tábor, a odpověď: Až tam nebudou děti. Nemělo by to být opačně,“citoval deník The Guardian Michaela McHugha, který v Džungli pracoval jako dobrovolní­k.

 ?? Jeden z uprchlíků opouští Džungli. FOTO ČTK/ AP ?? Do neznáma.
Jeden z uprchlíků opouští Džungli. FOTO ČTK/ AP Do neznáma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia