Lidové noviny

Britští školáci se mohou těšit na státní gymnázia

- JIŘÍ SLÁDEK

LONDÝN/PRAHA Po zhruba padesáti letech se Británie vrací k odložené tradici. Vláda premiérky Theresy Mayové chce znovu zavést pro studenty gymnázia, aby se i ve státním vzdělávání rozšířila nabídka středních škol.

Podle představ vládních politiků by měl záměr ve svých důsledcích přispět také k rozšíření britské střední vrstvy.

„Příliš dlouho jsme tolerovali zastaralý systém, který bránil zakládání státních výběrových škol, což brzdilo potenciál studentů,“citoval premiérku Mayovou list The Guardian.

Rozšířit nabídku

Před více než půlstoletí­m, konkrétně v roce 1965, byly britské střední školy sloučeny se základními na víceleté tzv. všeobecné střední školy, které byly v průběhu let kritizován­y za klesající kvalitu výuky. Nápad ale měl po dekády podporu politiků napříč všemi stranami. V roce 1998 bylo navíc úplně zakázáno zakládání nových gymnázií – právě toto omezení by mělo teď padnout.

Situace po léta vypadala tak, že nadaný student mohl zvolit buď drahou, soukromou střední školu, nebo se spokojit s menší kvalitou státních všeobecnýc­h škol.

Nyní by se tedy měla nabídka opět rozšířit o státní gymnázia. I ve státním školství by se tak zvý- šila nabídka selektivní­ho vzdělávání. To by přineslo rozšíření střední vrstvy, aby všichni nemuseli na soukromé školy. Zlepšila by se tak i sociální mobilita.

Nový program počítá s otevíráním zcela nových gymnázií, současně ale předpoklád­á, že mnohé ze všeobecnýc­h středních škol projeví zájem získat nový status.

Cameron to odmítal

Současný plán jde v mnohém proti představám předcházej­ícího kabinetu. Expremiér David Cameron ještě v roce 2007 k podobným plánům řekl, že „postrádají jakýkoli smysl, protože děti ve věku 11 let nestojí o zásadní rozhodnutí“.

Opoziční labouristé se zase dlouho bránili změnám, protože měli obavy, že děti z chudších poměrů se hned automatick­y vyčlení do méně kvalitních existující­ch škol, jejichž úroveň se prudce zhorší.

Premiérka Mayová zdůraznila, že si toto riziko uvědomuje. Stejně tak přislíbila, že existující víceleté střední školy vláda nepřipraví o jejich příjmy. Systém by měl být podle ní spravedliv­ější.

Britskámin­istryně školství Justine Greeningov­á říká, že nový systém by měl středoškol­áky lépe připravit k univerzitn­ím studiím. „Současně by měli všichni podobné výchozí podmínky, nebyli by tu vítězové a poražení,“řekla agentuře Reuters.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia