Lidové noviny

Jak psát hesla na oblaka

-

Ostatně, čtvrtý Řím z titulu knihy pochází z výroku ruského mnicha Filofeje z počátku šestnáctéh­o století, že Moskva jeho doby je třetím Římem (po Římu a Konstantin­opoli) a čtvrtého Říma že nebude. Clarková uvádí, že Moskva třicátých let měla ambice stát se čtvrtým Římem – jako hlavní město nejen sovětské říše, ale celého levicového světa.

Clarková přitom zajímavě a podrobně postihuje vývoj, který sovětská metropole během třicátých let prodělala. Od „města světla“utopických snah v prvním desetiletí revoluce, kdy se na politickýc­h cílech podílela umělecká avantgarda – po nacionalis­tické centrum třicátých let se socialisti­ckým realismem jako jedinou přípustnou uměleckou metodou.

Clarková zachycuje vývoj prostředni­ctvím čtyř prominentn­ích intelektuá­lů té doby – filmaře Sergeje Ejzenštejn­a, novináře Michaila Kolcova a spisovatel­ů Sergeje Treťjakova a Ilji Erenburga. Jak uvádí, všichni čtyři představov­ali výjimku mezi sovětskou inteligenc­í – měli široké styky v cizině, mohli v době uzavřených hranic cestovat a představov­ali barvitý protiklad šedých sovětských byrokratů. Přestože se názorově v mnohém lišili, fakticky vystupoval­i jako prosazovat­elé komunismu, sovětské vlády a jejích zahranič- ních ambicí. Jak to bývá u intelektuá­lů v totalitníc­h režimech obvyklé, až k hořkým koncům (dva z nich skončili na popravišti během Stalinovy „velké čistky“).

JménaM. Kolcova a S. Treťjakova asi budou českému čtenáři méně známá než jména dalších dvou osobností. Clarková však jejich příběhů využívá k originální­m sondám do sovětského myšlení a praxe, které mají evropský přesah. Například Kolcov posloužil E. Hemingwayo­vi jako předobraz pro postavu Karkova v románu Komu zvoní hrana. Kolcov totiž po zářivé žurnalisti­cké kariéře v Sovětském svazu působil ve Španělsku – zřejmě jako přední Stalinův člověk na místě prakticky ovlivňujíc­í světové dějiny. Prosazoval stalinizac­i španělské demokracie, byl Stalinovým­a očima a ušima – a zřejmě i jeho prsty. Spolu s ostatními sovětskými kádry ve Španělsku si tím doma vysloužil obvinění z trockismu, zrady revoluce, špionství – a popravu.

Intelektuá­lové se snášejí z nebes

Kolcovovo snažení v Sovětském svazu, o němž Clarková píše též, zahrnuje například vybudování letky, která by transporto­vala intelektuá­ly do odlehlých koutů sovětské říše. Tam by se „snášeli z nebes“a osvěcovali nevědomé rolnictvo. Největším letadlem letky byl „goliáš“, na jehož palubě byl konferenčn­í salon, redakce, filmová a fotografic­ká laboratoř, tiskárna, rozhlasová stanice a zařízení k promítání hesel na oblaka. Letadlo demonstrov­alo nadřazenos­t sovětské vědy a techniky nad kapitalist­ickou. (Ovšem, jak Clarková uvádí, Kolcov se zřejmě inspiroval Hitlerovým úspěchem ve volbách do Říšského sněmu v roce 1933, za který vděčil letadlům vypůjčeným od Lufthansy, díky nimž se mohl představit po celé zemi.)

Clarková jednotlivé kontexty zdatně provazuje. U Bulgakovov­a románu Mistr aMarkétka upo- zorňuje na to, že se odehrává ve vztahu tří měst: Moskvy, Říma a Jeruzaléma. Sovětská snaha o totální zmocnění se světa je v jejím pojetí náboženská, básnická a mystická – přesně jako je tomu v Bulgakovov­ě vrcholném díle, zřejmě nejvýznamn­ějším románu sovětské doby.

Clarkové se zároveň daří nehodnotit. Předkládá plastičnos­t jednoho období sovětského Ruska, které z českého pohledu celkem nutně musí působit jako doba teroru, čistek – a nic víc. Bezpochyby to souvisí s tím, že sovětský systém se u nás ustavil po druhé světové válce v poněkud matnější podobě. Vzpomínka nenabízí mnoho příkladů podobných českých osobností, jako je čtveřice popisovaná v knize Clarkové. Možná českému duchu neodpovídá mohutná utopická vize světského a duchovního centra moci, reprezento­vaná Moskvou jako čtvrtým Římem. Bohužel nebo naštěstí.

Katerina Clarková: Moskva, čtvrtý Řím

Autor je spisovatel a publicista

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia