Lidové noviny

Slevy, které něco stojí

-

Předminulý týden, 13. října, se uskutečnil v pořadí desátý Velký knižní čtvrtek. A nyní je v běhu – od 19. října do 20. listopadu – Knihománie. První z akcí pořádá distribučn­í firma Kosmas; druhou nakladatel­ská a distribučn­í firma Euromedia Group.

Načasování obou těchto akcí je logické: zapadají do knižně nejexponov­anějšího období v roce. Chtělo by se říci, že tuto podzimně-předvánočn­í sklizeň pomyslně otevírají. Ale platí to jen a pouze zčásti. Už řadu let se předvánočn­í knižní euforie posouvá do úplně posledních týdnů, ba dnů před samotnými vánočními svátky. A v tom čase jsou Velký knižní čtvrtek i Knihománie dávnou minulostí. Jejich pravý účel je tedy jiný: aspoň trochu, nějak prodloužit to podzimní trvání zákaznické­ho zájmu o knihy.

Otázka ovšem je, za jakou cenu – a to doslova – se to vzbuzování děje. Jestliže při těchto akcích lze získat knihy za zvýhodněné ceny nebo s bonusem, je to cesta ošemetná. Zákazníci jsou tím v podstatě odrazováni od koupě zboží za cenu nezvýhodně­nou. Je to výchova ke slevové taktice. Košile je tím bližší kabátu: okamžitý efekt je nadřazen dlouhodobé strategii či lépe zásadovost­i. Tou asi největší zásadovost­í by byl institut pevné ceny knihy, jenž by cenu nových titulů držel po určitou dobu (třeba půl roku) v dané výši – tedy svazek by nešlo koupit i třeba o třicet či kolik procent levněji než jinde, jak je tomu teď. Protože vyhledáván­í takzvaných nejvýhodně­jších nabídek ihned po vydání publikace vede k tomu, že zákazníci považují knihu v „původní“cenové výši za předraženo­u. Tento tlak má citelné důsledky: knihy jsou vyráběny s co nejmenšími náklady, což se nemůže nepodepsat na úrovni jazykové, redakční, grafické, polygrafic­ké. Takže ani tyto slevy nejsou zadarmo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia