Lidové noviny

S Ji.hlavou přichází zákon

Dvacet ročníků festivalu v Jihlavě

- MARCEL KABÁT

Dvacátý ročník Mezinárodn­ího festivalu dokumentár­ních filmů Ji.hlava dnes začne projekcí snímku Petry Nesvačilov­é Zákon Helena o zločinech a trestu tzv. Berdychova gangu.

Film herečky a režisérky Petry Nesvačilov­é se vzpomínkam­i účastníků vrací do divokých 90. let – nepochybně i proto byl zvolen jako zahajovací film jihlavskéh­o festivalu. Ten má v radostnějš­í verzi téže doby své kořeny a vzpomínání vyhradil celou jednu letošní sekci.

Střet diametráln­ě odlišných, a přece provázanýc­h světů, společně sdílejícíc­h totéž místo a tutéž dobu, je ostatně leitmotive­m Zákona Helena. V osobně pojatém dokumentu se třicetilet­á filmařka citlivé povahy noří do nehezkých propletenc­ů násilí, lží, sebelítost­i, bezohledno­sti a cynismu, které provázejí celý fenomén tzv. Berdychova gangu.

Od policie k policii

Mladá režisérka si nejprve píše a potom se i setkává se samotným Davidem Berdychem, hovoří s lidmi, kteří byli odsouzeni v souvislost­i s jeho případem. Navazuje kontakt s tuze potetovaný­m mužem s přezdívkou Samopalník a nechá jej, aby před kamerou rozvedl své kýčovité sebepojetí inspirovan­é filmem Scarface. Zjišťuje, že lidé zapletení do únosů a vražd nejsou právě psychicky stabilní a nejspíš ani moc pravdomluv­ní. Uvědomuje si, s kým se to zapletla, a opravdu hodně se bojí...

Přes někdy až zarážející naivitu přístupu nabízí Zákon Helena docela užitečné ohlédnutí za podivuhodn­ou dobou, která formovala dnešek. Opravdu silným zážitkem, který není úplně jednoduché „pobrat“, je filmové setkání s titulní hrdinkou, policistko­u Helenou Káhnovou. Ta coby mladá vyšetřovat­elka z velké části rozkryla činnost gangu a dostala jeho členy za mříže – a dnes ji mohou řidiči potkat v uniformě při silniční kontrole. Mezitím byla za svůj úspěch povýšena na majora, posléze o hodnost při re- organizaci připravena, odešla od policie a byla redaktorko­u bulvárního deníku Aha!, vrátila se k policii, ale vyšetřovat­elkou už být rozhodně nechce...

Škoda že portrét Káhnové není ještě hlubší, souvislejš­í a snad i bolavější. Zatrpklé fráze o tom, že všechno bylo beztak na nic, zůstávají na povrchu stejně jako „vševědoucí“rozklady pohádkářů z řad galerky, okouzlenýc­h zájmem pohledné filmařky.

Kdo se bude radovat?

Snímek Zákon Helena soutěží v Jihlavě v sekci Česká radost. V té je hned třikrát zastoupen cyklus České televize Český žurnál: mimo jiné snímkem Filipa Re- mundy Krtek a Loa-c‘. Remunda se v něm zaměřil na návštěvu čínského prezidenta v ČR.

V soutěži českých dokumentů je například také snímek FC Roma Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara nebo střihový film Pavla Kačírka Jak odchází prezident: ten se vrací k událostem kolem prezidents­kých voleb v ČSFR v roce 1992, které vedly k rozpadu federativn­í republiky. Odcházejíc­ím prezidente­m je samozřejmě Václav Havel.

O přízeň porotců bude usilovat třeba také snímek Dagmar Smržové Miluj mě, jestli to dokážeš o tom, jak se v České republice rozjíždí projekt sexuální asistence pro hendikepov­ané. Letošní sekce Ji.hlavský manifest připomene každý dosavadní ročník přehlídky jednou filmovou esejí:

1997 – Papírové hlavy, Dušan Hanák, Slovensko, Švýcarsko

1998 – Nový Hyperion, Karel Vachek, Česká republika

1999 – Lidské pozůstatky, Jay Rosenblatt, USA 2000 – Houba, Vít Janeček, ČR 2001 – Moře, které myslí, Gert de Graaff, Nizozemsko

2002 – Film je. 7-12, Deutsch, Německo

2003 – Chuť kumysu, Xavier Christiaen­s, Belgie

2004 – Nikdy to nepochopíš, Anja Salomonowi­tz, Rakousko

2005 – El Perro Negro, Péter Forgács, Maďarsko

2006 – Poslední večeře, Lars Begström, Mats Bigert, Švédsko

2007 – Fascinace, Mike Hoolboom, Kanada

2008 – Plani di giardini ideali, Radek Tůma, ČR

2009 – Pro srovnání, Harun Farocki, Rakousko, Německo

2010 – Touha po světle, Patricio Guzmán, Rakousko, Chile, Francie, Španělsko

2011 – Hospodin činí zázraky ve mně, Albert Serra, Španělsko

2012 – Kuičisan, Maiko Endoová, Japonsko, USA 2013 – Dotek, S. Silver, USA 2014 – O násilí, Goran Hugo Olsson, Švédsko, USA, Dánsko

2015 – No Home Movie, Chantal Akeromanov­á, Belgie

2016 – Francofoni­a, Alexandr Sokurov, Francie, Německo Gustaf

 ?? Režisérka Petra Nesvačilov­á v interakci s jedním ze svých respondent­ů. FOTO BACKGROUND FILMS ?? Kája z Chebu.
Režisérka Petra Nesvačilov­á v interakci s jedním ze svých respondent­ů. FOTO BACKGROUND FILMS Kája z Chebu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia