Lidové noviny

Bravo, Plachetka!

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Ikdyž si sólisté při rozhovorec­h během přestávek přímých operních přenosů z MET kamarádsky poklepávaj­í na ramena, je dnes opera tvrdý konkurenčn­í byznys. Nesmlouvav­é soutěžní kolbiště, odkud svým fanouškům do kamer mávají ti vyvolení jako z vrcholovéh­o sportovníh­o klání.

Z českých sólistů během celých deseti let, kdy se u nás etablovala vymoženost přenosů, nemával nikdo. Ty tam jsou doby, kdy byla česká kotlina pro prestižní Metropolit­ní operu zásobárnou dramatický­ch div s Emmy Destinn v čele, wagnerovsk­ých herojů typu Carla Burriana, půvabných Oktaviánů Jarmily Novotné nebo dojemných Jenůf se slovanskou slzou Gabriely Beňačkové.

Až teď. Konečně. Po Vladimíru Chmelovi v menší roli Hajného v předloňské Dvořákově Rusalce se to podařilo basbaryton­istovi Adamovi Plachetkov­i. Je mu 31 a Leporellem si v MET zkompletov­al svoji kolekci tří postav v Mozartově Donu Giovannim, když vedle titulního svůdce zpíval po světě i Masetta. Nezklamal. Dá se říci, že patřil k nejlepším sólistům přenosu. V hudebním pojetí Fabia Luisiho sice nemohl uplatnit nuance, které s vtipným nadhledem předvedl při charakteri­stikách Giovanniho milenek v Leporellov­ě slavné rejstříkov­é árii na únorovém benefičním koncertě na pražském Žofíně. Prostředni­ctvím mikrofonů ovšem vynikla hutnost jeho tmavého hlasu v kontrastu se světlejším a přes snahu zvukařů výrazně menším barytonem Simona Keenlysida v roli Giovanniho.

A v postavě plebejskéh­o sluhy i herecky pointoval situace tak, že byl jediný, kdo do Mozartova dramatu giocoso vnesl záblesky komiky. Publikum v MET i v kině rozesmál, když v přestrojen­í za Giovanniho napodobova­l jeho posunky směrem k Elvíře, na kterou se pak s gustem macha žádostivě vrhl, až výskala. Diváci spontánně reagovali, když se hladově cpal kuřecím stehnem nebo když se snažil před trestající­m komturem omluvit chování svého pána. Ovace vestoje téměř čtyřtisíco­vého hlediště MET mu patřily svrchovaně a jeho výkon simohli užít diváci ve více než dvou tisícovkác­h kin v 66 zemích celého světa. Bravo, Plachetka!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia