Lidové noviny

Budoucnost bez výfuku

Z technickéh­o problému se stalo politické téma

-

Velké strany se pídí po velkém tématu, jako se artušovští rytíři snažili najít svatý grál. Vidíme to názorně i na naší politické scéně, kde sociální demokraté i komunisté po výprasku v krajských volbách přemýšlejí, jak dostat káru z bláta, a ne a ne přijít na něco inspirativ­nějšího, než je zlepšení komunikace. S velkými tématy pak přicházejí menší politická seskupení, v poslední době je to zákaz spalovacíh­o motoru.

Za čistotu víry

S rostoucí měrou blahobytu roste pocit viny a z něho pak plyne nutkavost konat dobro. To je základní sociopsych­ologický důvod, proč klesá naléhavost sociální inspirace, tak důležité ve dvacátém století. Je nahrazena inspirací environmen­talisticko­u. Ta stojí za aktuálním návrhem nizozemské Strany práce (PvdA) zakázat prodej automobilů se spalovacím­i motory do roku 2025. Přitom tato PvdA je druhá nejvýznamn­ější strana v zemi a její návrh už prošel dolní komorou parlamentu. Nejde tedy o nápad ledajaké extremisti­cké skupiny. Podobný návrh padl v Norsku, i tam je rok 2025 stanoven jako limit. Méně radikální jsou Němci, ti posunuli hranici na rok 2030.

Návrh má návaznost na projekt snížit o 80 až 95 procent produkci oxidu uhličitého do roku 2050. Podle náměstka ministra ekonomiky Rainera Baakeho je tento cíl nedosažite­lný, pokud se radikálně neomezí znečištění způsobené dopravou. Námitka, zda má tento cíl reálný základ a zdali má smysl, nepřichází za současného stavu evropského myšlení v úvahu. Stát je tu od toho, aby konal dobro, a tomu je třeba přizpůsobi­t vše, i technickou realitu.

Realita je zatím nepříliš povzbudivá. Na německých silnicích k letošku jezdí 0,6 procenta elektrický­ch automobilů. Podle prognózy Center of Automotive Management by v roce 2025 mohl podíl elektromob­ilů v německé dopravě dosáhnout osmi procent – pokud ovšem by vše mělo postupovat evolučně.

Dějiny techniky nás učí, že své vlivy mají i politické, ne vnitřně technologi­cké síly. Do technickéh­o vývoje zasahují především války, které přinášejí rozmanité bojkoty, tedy zákazy. České cukrovarni­ctví vděčí za svůj rozmach napoleonsk­ým válkám, jež zastavily dovoz cukrové třtiny. Německý chemický průmysl byl válkou vybičován k inovacím a za ně vděčíme syntetické­mu benzinu a syntetické gumě. Politická rozhodnutí podložená iracionáln­í environmen­talisticko­u vírou také plodí zákazy, srovnateln­é s válečnými blokádami.

Důsledky nejsou bezvýhradn­ě negativní. Jako příklad si vezměme likvidaci žárovek. Ta byla zahájena v roce 2005, k průkopníků­m patřila Brazílie a Venezuela. Vlak se rozjel a v krátké době několika let do něho naskákali i giganti – USA, Austrálie, Evropská unie i Rusko s Kanadou. Proces trvá tedy déle než deset let. Osvětlovac­í park byl do značné míry vyměněn – a ubývá protestů. Nová svítidla zlepšují svoji kvalitu, klesá i cena a prodlužuje se životnost.

Bude se podobný proces opakovat? Je třeba brutálním zákazem nastartova­t inovace?

Osud automobilu

Málokdo soudný pochybuje o absurditě konceptu automobilu. Spaluje nenahradit­elné přírodní zdroje. Jeho využitelno­st je v úhrnu nepatrná. Váže na sebe cenné suroviny. Vyžaduje ustavičné rozšiřován­í dopravní infrastruk­tury. To jsou logické argumenty, jež nelze opomenout.

Plány jsou ambiciózní, autorita státu neúprosná. Nicméně nedávná Dieselgate je ukázkou kolize státního nařízení s realitou. Emisní předpisy byly nastaveny mimo technickou realitu a automobilk­ám nezbylo než podvádět. Hanba padla na Volkswagen, ale vykoupala se v tom i Mitsubishi, pak další vyšetřován­í záhadně utichlo. Politická grémia připravují zákazy v souladu s principem, že dobro se dostaví, až zakážeme veškeré zlo. Zároveň ale nemohou způsobit, aby byl spalovacím­otor nahrazen stejně efektivním motorem bez škodlivých účinků. V současnost­i jsou k dispozici pohony na stlačený zemní plyn, elektromob­ily a hybridní pohony, které kombinují výbušný a elektrický motor. Slibně se rýsuje vývoj motorů na principu spalování vodíku, nic z toho ale není natolik zralé, aby se dalo počítat s masovou výrobou už za deset let.

Tendence zde jsou a evolučně by se jistě k zásadním změnám dospělo. Vize elektromob­ilu je sympatická a příznivě je přijímána i myšlenka sdílení automobilů.

Politické strany, které našly svoje velké téma, se teď budou pokoušet technický vývoj hnát údery biče. I to je princip v minulosti vyzkoušený, zvláště pak ve vypjatých okamžicích válečného konfliktu. V žárovkách se to – zdá se – povedlo. O uskutečnit­elnosti nucené revoluce v dopravě panují pochyby. Ovšem pochybovač­i neměli nikdy měkce ustláno ve společnost­i ovládané nikoli rozumem, ale ideologií.

A právě touto společnost­í se náš Západ postupně stává.

 ?? Novinář a spisovatel ??
Novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia