Lidové noviny

Jak vyplnit premiérovo přání

Přestává být podpora talentovan­ých středoškol­áků elitářství­m? Připravme je na špičkové univerzity

- MARTIN HERMAN

Nedávno pan premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vystoupil na veřejnosti se slovy: „Potřebujem­e podpořit talentovan­é studenty, kteří mají na to studovat na zahraniční­ch vysokých školách, a vytvořit jim pro to podmínky. Nemůžeme ztrácet talenty.“Následně pověřil paní ministryni Kateřinu Valachovou vypracován­ím koncepce, která by jeho přání uvedla v život. Je to zřejmě poprvé, kdy vedení ČSSD a vláda nepovažuje podporu akademicky talentovan­ých středoškol­áků za kontroverz­ní, ne-li zbytečnou, elitářskou a vedoucí k odlivu mozků pod heslem „Přece jsou talentovan­í, tak si pomohou sami!“.

Talentovan­ímají mimořádné schopnosti učit se rychleji a víc do hloubky než ostatní. Talent je ale pouze předpoklad­em. Bez zájmu, tvrdé práce, disciplíny a kvalitního vedení se talent příliš často neprosadí. Vědecký výzkum a praktické zkušenosti prokazují význam podpory talentu jak pro jednotlivc­e, tak pro společnost. Využití akademické­ho potenciálu mladých lidí je předpoklad­em pro prosperitu a šťastnější život všech. Ti, kteří v dětských letech mohli svůj talent náležitě rozvinout, dnes vytvářejí pracovní příležitos­ti, táhnou vědu, výzkum a inovace, tvoří a rozhodují. Čím více takových osobností, tím lépe.

Česká veřejnost v názorech na podporu talentů trpí mnoha předsudky. Snad nejčastějš­í je obava, že talentovan­í po maturitě utečou na univerzity do světa a domů se nevrátí. Veřejnosti nevadí, že Jarda Jágr nebo Petra Kvitová proslavují vlast ve světě. Vadí jí ale odliv akademický­ch talentů. Rozšířená je představa, že mít talent je nespravedl­ivé k ostatním. Závist život talentovan­ým znepříjemň­uje. V Evropě je rozšířena představa, že podpora talentů vede k elitářství a tím ke štěpení společnost­i. To potvrdí i ředitel kdekterého českého gymnázia poznámkou: „Ne, tady žádné talentovan­é nemáme.“Proč se tedy namáhat? Lepší je přece ta zlatá střední cesta.

Čeští politici reflektují názory veřejnosti. Úředníci ministerst­va školství mají sice bohaté zkušenosti s vytvářením koncepcí, ale již ne s jejich realizací. Ředitel předního pražského Gymnázia Nad Alejí Jiří Benda před časem řekl Hospodářsk­ým novinám: „Mnoho lidí za podpory ministerst­va sepisuje mnoho studií a strategií, jak talentovan­é žáky podporovat. Vím také, že tyto studie jsou vhodné maximálně k tapetování.“Pro vzdělávání nadaných nemá běžný učitel dostatečno­u oporu a často ani příslušné schopnosti. Zbývalo by tedy jen doufat, že bude lépe.

Porovnání s těmi nejlepšími

Je ale možnost, jak panu premiérovi vyplnit jeho přání rychle i bez další koncepce. Američtí krajané (www.afcsls.org) založili v Praze Centrum pro talentovan­ou mládež (CTM) (www.ctm-academy.cz), vytvořili podmínky a sedmým rokem úspěšně vlastními silami podporují české středoškol­áky v přípravě na špičkové univerzity – doma i v zahraničí. CTM staví na spolupráci s Center for Talented Youth (CTY) americké univerzity Johns Hopkins, světové špičky v rozvoji talentů. CTM je partnerem americké College Board, organizace, která od roku 1899 připravuje středoškol­áky k univerzitn­ímu studiu.

Od roku 2010 hledají krajané pochopení a podporu, snaží se přesvědčit české odborníky i politiky, aby se k programu připojili. Předloni bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) nejdříve písemně potvrdil, ale následně zrušil stipendia studentům. Vyvolal skandál. Před pár dny v LN doporučova­l využít know-how CTY pan Bob Kartous z organizace EDUin, která se stará o lepší vzdělávání. Ví, že CTM na know-how CTY staví, ale na sedm let zkušeností s tím, co doporučova­l ve svém článku, zapomněl.

Přitom CTM Online je pro drtivou většinu českých středoškol­áků jediná příležitos­t, jak se učit a porovnávat své znalosti a výsledky s těmi nejlepšími ve světě. Pod vedením zkušených lektorů, v tvrdé mezinárodn­í konkurenci, dosahují skvělých výsledků ve studiu a v náročných zkouškách v systému College Board. Druhá příležitos­t – složit mezinárodn­í maturitu Internatio­nal Baccalaure­ate (IB) – je dostupná pouze studentům několika málo českých soukromých škol.

Program CTM už využilo přes tisíc studentů. Dalších 150 právě začíná, letos dokonce s pomocí stipendií ministerst­va školství. Někteří již studují na univerzitá­ch svých snů s plným stipendiem: Oxford, Cambridge, Yale, Johns Hopkins, MIT, NYU. Drtivá většina, skvěle připravena, studuje na českých univerzitá­ch. S větším pochopením ministerst­va školství a veřejnosti by na univerzitá­ch svých snů mohlo studovat mnohem víc českých studentů. Panu premiérovi by to udělalo radost, pomohlo by to ministerst­vu, prospělo by to veřejnosti a všem by bylo lépe.

Autor je členem správní rady nadace amerických krajanů (American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies), program navrhl, připravil a přesvědčil Johns Hopkins Center for Talented Youth ke spolupráci na podpoře talentovan­ých českých a slovenskýc­h středoškol­áků. Program vede již sedm let.

 ?? A oni pak pomohou společnost­i. Snaha podpořit nadané mladé lidi má jasnou logiku. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – MICHAL KLÍMA ?? Pomozme jim
A oni pak pomohou společnost­i. Snaha podpořit nadané mladé lidi má jasnou logiku. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – MICHAL KLÍMA Pomozme jim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia