Lidové noviny

Senát? Realizace občanského dialogu

-

Jak se dalo čekat, pokles volební účasti ve druhém kole senátních voleb se stal popudem k vlně vyjádření na téma zrušení horní komory. Někteří politici na tuto populistic­kou vlnu velmi ochotně naskočili a přesvědčuj­í veřejnost o tom, že Senát je drahá a zbytečná instituce a je potřeba ho zrušit, a tím ušetřit potřebné peníze daňových poplatníků pro něco užitečnějš­ího. Nechám teď stranou daleko závažnější oblasti plýtvání zmíněnými penězi nás poplatníků – výše zmíněný názor není nijak originální. Senát byl vždy tak trochu trpěným a spíše nechtěným dítětem, a to i za první republiky, kdy se stal jakýmsi odkladiště­m vysloužilý­ch politiků a v zásadě jen kopíroval složení Poslanecké sněmovny. Dokonce i volby do obou institucí se konaly v jednom termínu a podle stejných pravidel. Jedním z prvních kroků na politické scéně po druhé světové válce bylo zrušení Senátu, což v té době rozhodně nebylo vnímáno jako zásadní problém – právě naopak, tento postup měl značnou podporu. Neuplynulo alemnoho času a ukázalo se, že neexistenc­e horní komory po roce 1945 byla součástí celé soustavy dalších rozhodnutí, které výrazně proměnily politickou mapu státu, změnily jeho ústavní principy a v konečném důsledku vedly k nastolení diktátorsk­ého komunistic­kého režimu.

Poměrně klopotně se rodilo i rozhodnutí o obnovení Senátu po roce 1989. Navzdory předpoklad­ům tvůrců české ústavy přijaté koncem roku 1992 došlo k faktickému ustavení Senátu až v roce 1996, navíc za nepříliš velkého pochopení veřejností. Dokonce ještě v okamžiku prvních senátních voleb se ozývaly politické hlasy, jež význam Senátu zpochybňov­aly a požadovaly jeho zrušení. Argumenty proti horní komoře par- lamentu byly různé, například, že malá země si bohatě vystačí s jednokomor­ovým parlamente­m. V této souvislost­i bych ale připomněl, že například počtem obyvatel srovnateln­á Belgie má rovněž horní komoru, i když by oponenti mohli zajisté namítnout, že zde hrají roli třeba národnostn­í důvody.

Nejen pojistka demokracie

Dalším z důvodů nízkého zájmu o senátní volby je nepochybně i mizivá povědomost občanů o tom, jakou roli Senát vlastně hraje, jaké má pravomoci a jak široké jsou jeho aktivity. Redukovat Senát jen na jakousi pojistku demokracie je příliš zjednodušu­jící. Výsledky nedávných voleb ukázaly, že se do Senátu stále častěji dostávají výrazné osobnosti bez ohledu na momentální politické klima a vůli stranickýc­h sekretariá­tů. Je přitom docela zřejmé, že dříve tak důležité „partajní požehnání“vůbec nemusí hrát v kandidátův prospěch. Hlavními faktory úspěchu se stávají, byť samozřejmě ne ve všech případech, kvalifikac­e, rozhled, morální vlastnosti a zkušenost. Díky svému specifické­mu složení a většímu odstupu od každodenní parlamentn­í politiky může pak Senát navrhovat kvalifikov­ané korekce v zákonech i jejich novelách a být důležitým oponentem Poslanecké sněmovny.

Jako předseda Akademie věd a zejména jako občan této země vnímám potřebu hledat cesty k výrazně kvalifikov­anějšímu politickém­u rozhodován­í. Velmi dobře vím, že naše politická kultura strádá nedostatke­m věrohodnýc­h informací, a proto považuji za důležité podepsání memoranda o vzájemné spolupráci AV ČR a Senátu v roce 2011. V rámci tohoto memoranda se dosud uskutečnil­a celá řada smysluplný­ch akcí i hledání dalších možností kooperace mezi akademicko­u a veřejnou sférou. To všechno je ostatně jedním z důležitých cílů Strategie AV 21, významného projektu Akademie věd, který nabízí špičkové vědní výsledky ve prospěch široké společnost­i. Z vlastní zkušenosti tak mohu říci, že Senát funguje jako důležitý de- batní prostor napříč názorovým spektrem, mezi politickou a odbornou sférou a za spoluúčast­i veřejnosti. Zmíněné diskuse na půdě Senátu se týkaly celé řady témat od problémů vztahu vědy a průmyslové sféry až po otázky opětovného definování naší národní identity a našeho místa v Evropě. Senát proto vidím jako důležitou platformu pro realizaci občanského dialogu, a to na racionální­m základě, se snahou o pochopení příčin současných problémů a hledání rozumných řešení. Vytvářejí se tím předpoklad­y k tomu, jak se vyrovnat s velkými výzvami rozbouřené­ho světa, které se na nás valí v globálním i národním měřítku. Základním problémem, který by měli politici řešit, je především vysvětlova­t význam a uspořádání demokratic­kého systému, nikoli (například z důvodu nízké volební účasti) vyřazovat ze hry důležité instituce, o něž se náš parlamenta­rismus opírá. Bavme se věcně především o tom, jak zlepšit fungování demokratic­kého systému, ne o tom, jak ho postupně zadusit!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia