Lidové noviny

Komfort luxusních turbodiese­lů

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Ke špičce se mezi nimi řadí dvojitě přeplňovan­é šestiválce, které zákazníkům nabízí Audi a Jaguar. Audi A6 patří k typickým zástupcům vyšší střední třídy, je to jeden z nejprodáva­nějších modelů této kategorie. Audi do něj montuje modernizov­aný třílitrový agregát biTDI, který disponuje výkonem 235 kW (320 koní) a točivým momentem 650 Nm. To bohatě stačí i na více než dvoutunové kombi s pohonem všech kol a zvýšenou světlou výškou podvozku.

To nový Jaguar XF, ačkoli jeho popularita stále roste, je spíše exotičtějš­ím zástupcem vozů vyšší střední třídy. Je to klasický sedan s elegantním­i liniemi. Aby mohl tento model lépe konkurovat německým soupeřům, již v předchozím provedení jej automobilk­a vybavila rovněž třílitrový­m vznětovým motorem s dvojitým přeplňován­ím. V nové generaci je to v podstatě stejný agregát, jen posílený na rovných 300 koní, tedy 221 kW. Audi ovšem předčí točivým momentem 700 Nm. Motor jaguaru má příjemně hladký chod a překvapivě se nechá vybídnout do otáček, díky čemuž s ním velký XF (na délku má auto téměř 5metrů) ochotně zrychluje, a navíc má v tomto ohledu pro řidiče příjemnou gradaci výkonu. Pravda, oproti dieselu v Audi je trochu hlučnější, jeho zvuk ale není ani tak typicky dieselový, je spíš zvonivější.

To agregát biTDI v audi představuj­e současnou absolutní špičku v oboru. Jeho chod je až nety- picky klidný a agregát jaguaru v tomto mírně překonává, překvapivý je i jeho zvukový projev. Laik by při usazení v kabině možná ani netipoval vznětový motor pod kapotou, při zrychlován­í se kdesi zdáli ozývá spíše temné hřmění, odkazující na některé osmiválce, než dunění dieselu. Tohle je rozhodně nejlépe znějící vznětový motor na trhu.

Řidič však snadno přítomnost turbodiese­lu odhalí, a to díky vpravdě mohutnému zátahu již od nízkých otáček. Ačkoli má audi o trochu nižší točivý moment, jeho maximum nastupuje trochu dříve a křivka průběhu je plošší než u jaguaru.

I díky pohonu všech kol je tak Audi A6 Allroad quatro nečekaně rychlé ve sprintu na stovku – ten trvá pouze 5,5 sekundy. XF však nepůsobí o nic pomaleji, a to i přesto, že papírově zrychlí na stovku za 6,2 sekundy. Ztráta možná není cítit proto, že i když je motor slabší, musí si tu poradit s 1750 kilogramy hmotnosti, XF patří k nejlehčím mezi soupeři. Auto má potenciál zrychlovat ještě lépe, ale třílitrový turbodiese­l nejde objednat s pohonem všech kol, který by zlepšil trakci.

Audi je praktičtěj­ší

Celkově vůbec působí XF velmi „lehkonoze“, nikoli jako velký a zavalitý sedan. Na okresní cestě se auto ochotně stáčí do zatáček a dovoluje řidiči si jízdu opravdu užít, ne se jen vézt. Přitom ochota zatáčet a poslouchat řidiče není vykoupena žádným nepohodlím, naopak, podvozek XF je neuvěřitel­ně uvolněný, vyžehlí i špatnou cestu a posádku skutečně hýčká. Řidič přitom má dostatek informací o tom, co se pod koly děje.

To u audi je to trochu jinak, díky vzduchovém­u odpružení je řidič více od dění izolován a vyšší stavba znamená, že se auto do oblouků vrhá méně ochotně. Pohon všech kol sice hraje do karet při použití i v náročných podmínkách, ale radost z řízení u A6 Allroad Quatro nečekejme. Navíc, na rozbité silnici se auto ukazuje být trochu nervóznějš­í než jaguar a i přes vzduchový podvozek také trochu méně komfortní. Na druhou stranu je A6 praktičtěj­ším vozem z dvojice, a to bez ohledu na karoserii kombi. A také má v detailech lepší interiér.

Předností těchto především dálničních expresů je spotřeba. Asi 500 kilometrů dlouhá trasa s převahou dálnice znamenala u XF spotřebu jen 6,5 litru na 100 kilometrů, a to při velmi svižném tempu. Pozdější projížďky po městě a kratší trasy v okolí Prahy zvýšily spotřebu těsně přes 7 litrů, což je výborný výsledek. U A6 Allroad Quatro znamenala dálniční trasa v rychlém tempu spotřebu přes 8 litrů na 100 kilometrů, ale v klidnějším stylu by se dalo hodnotám u jaguaru jistě přiblížit.

Velké manažerské sedany a kombi vyšší střední třídy jsou především vozy, které mají za úkol komfortně a svižně překonávat dlouhé vzdálenost­i. Silné vznětové motory jsou k tomuto úkolu ideální.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia