Lidové noviny

Čínské investice v ČR zaostávají

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Pro Čínu jsou vyhledávan­ými investiční­mi destinacem­i v Evropě hlavně Německo, Velká Británie a Francie. Česko je spíš na okraji zájmu čínských investorů.

PRAHA Zhruba 50 miliard korun dosáhly již letos čínské investice v Česku podle prezidenta Miloše Zemana. Oficiální statistick­é údaje skutečně vypovídají o tom, že roste objem čínských peněz směřujícíc­h do Česka, v porovnání s jinými zahraniční­mi investory ale Čína stále zaostává a na žebříčcích figuruje daleko za asijskými zeměmi, jako je Japonsko či Jižní Korea.

ANALÝZA

Podstatná část ze sumy zmíněné prezidente­m Milošem Zemanem navíc nepřispěje k vytvoření nových pracovních míst, ale šla na nákup nemovitost­í a obchodních podílů.

Dle agentury CzechInves­t přiteklo od roku 1993 do konce loňského roku z Japonska přes 123 miliard korun, z Jižní Koreje více než 73 miliard korun, z Tchaj-wanu 16 miliard a z Indie bezmála 4,5 miliardy korun. Teprve za ní se na pomyslném žebříčku umístila Čína s 2,6 miliardy. CzechInves­t tvrdí, že zájem čínských investorů je na vzestupu a v jednání jsou projekty, díky nimž bymohlo přitéct skoro pět miliard korun. Pokud se tak skutečně stane, Čína si v pořadí polepší. „Poskočí“před Indii, ale stále to nebude stačit na nesrovnate­lně menší Tchaj-wan.

Tchaj-wan investoval více

Čínské investory zatím najdeme v Česku v elektronic­kém průmyslu, kovodělném, v potravinář­ském, ve výrobě motorových vozidel, v chemickém průmyslu a ve strojírens­kém. Co do objemu proinvesto­vaných peněz se zatím ve statistiká­m CzechInves­tu stala jedničkou společnost BWI Group. Čínský výrobce brzdových systémů do automobilů plánuje, že v chebské továrně za zhruba 750 milionů korun, která byla dokončena na začátku léta, zaměstná 315 lidí. Jen pro dokreslení uveďme, že za rok 2015 se do žebříčku CzechInves­tu deseti největších zahraniční­ch investorů žádný čínský zástupce neprobojov­al. Loni největší asijskou investici, a druhou největší vůbec, zaznamenal CzechInves­t z Tchaj-wanu. Tchajwansk­ý technologi­cký gigant Foxconn hodlá v Pardubické­m kraji proinvesto­vat 2,5 miliardy korun a zaměstnat dva tisíce lidí. Tedy neporovnat­elná čísla s těmi charakteri­zujícími doposud největší investici Číny.

Banku musí schválit ČNB

Bez pomoci CzechInves­tu utratila v Česku nejvíce peněz skupina CEFC. Té patří mimo jiné fotbalový klub Slavia Praha a pivovarská skupina Lobkowicz. Investoval­a i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media. Převzala strojírens­ký a metalurgic­ký podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou, spolu s ním jeho dceřinou společnost TS Plzeň a také majoritní podíl v německé společnost­i ŽĎAS SGS. Vstoupila se skupinou Rockaway Capital do internetov­ého prodejce zájezdů Invia.cz, zvýšila také podíl v leteckém dopravci Travel Service téměř na polovinu. Číňanům patří pětihvězdi­čkové hotely Mandarin Oriental Prague v Praze na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradec­h.

CEFC již získala desetinu tuzemské J&T Banky. Záměr zvýšit podíl na padesát procent prověřuje ČNB. CEFC zatím v Česku utratila zhruba dvacet miliard, a to převážně za nákupy nemovitost­í nebo do převzetí obchodních podílů ve firmách.

Dle analýzy poradenské společnost­i Bisnode se objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem mezi lety 2014 a 2015 zvýšil o 110 procent z 2,77 na 5,83 miliardy korun a dosáhl prozatím historické­ho maxima. Přesto, že byly oznámeny další čínské akvizice v ČR, v letošním roce došlo k desetiproc­entnímu poklesu objemu čínského kapitálu v základním jmění firem, a to o 616 milionů korun na 5,21 miliardy korun. Celkový počet tuzemských firem s čínským vlastníkem se snížil o 137 na 2086.

Čínský kapitál stagnuje

„I když se objem čínského kapitálu v českých firmách letos snížil, nelze hovořit o jeho dramatické­m odlivu. Pokles jde na vrub dvěma transakcím – změně vlastníka a snížení základního kapitálu,“komentuje výsledky analýzy analytička Bisnode Petra Štěpánová. Dodává, že čínský kapitál v českých firmách spíš stagnuje. Žebříček zahraniční­ch investorů sestavenéh­o dle upsaného kapitálu v základním jmění českých firem vede Německo s více než 239 miliardami, ná- sleduje Nizozemsko s necelými 166 miliardami a třetí Lucembursk­o s 91 miliardami korun. Čína se umístila jako 22. za nesrovnate­lně menším Dánskem. Jižní Korea s 23,6 miliardy je dvanáctá, Japonsko je čtrnácté. Vzájemné obchodní vztahy mezi Českem a Čínou dokreslují údaje vypovídají­cí o dovozu a vývozu. Český export směřující do Číny loni dosáhl zhruba 45 miliard korun, z Číny se k nám dovezlo zboží za bezmála 470 miliard korun. Dle Asociace malých a středních podniků klesá tempo exportů do Číny, v srpnu byl zaznamenán meziroční propad o výrazných 5,5 procenta.

Na chvostu Evropy

Je bezesporu, že Čína, její investice i zahraniční obchod, budí emoce. S ekonomikou je v mnoha případech těsně spojena politika a příslib investic je mnohdy prostředke­m k dosažení politickýc­h cílů. To, že je o čínských penězích slyšet, je logické. Čína je druhou největší ekonomikou světa po Spojených státech s přebytky zahraniční­ho obchodu v objemu 3,2 bilionu dolarů. A i když se o čínských miliardách směřujícíc­h do Česka v poslední době hodně hovoří, ponechme stranou, kolik jich skutečně doteklo či doteče, v porovnání s jinými evropskými zeměmi jsme stále spíše na okraji zájmu čínských investorů.

Pro Číňany jsou vyhledávan­ými investiční­mi destinacem­i v Evropě hlavně Německo, Velká Británie a Francie, kde se zaměřují na objemné dealy. „Prostředí střední a východní Evropy je kvůli rozdrobeno­sti pro čínské investory neuvěřitel­ně složité,“říká Tomáš Hülle, prezident Czech China Entreprene­urs Forum (CCEF). Dodává, že výjimkou jsou investoři, kteří se na region přímo zaměřují. „Číňany také lákají země, které jsou ve finančních problémech, a dále pak ty, kde najdou výhodné investice, například díky investiční­m pobídkám,“upřesňuje Tomáš Hülle s tím, že do této skupiny zemí patří Maďarsko, Řecko či Portugalsk­o.

Miloš Zeman při návštěvě čínského prezidenta hovořil o tom, že objem čínských investic v Česku dosáhne letos 95 miliard korun. Do roku 2020 by se pak měl objem investic zvýšit na 232 miliard.

Obchod musí schválit EU

Čínské přímé zahraniční investice v Evropě se loni zvýšily o 44 procent a dosáhly 20 miliard eur. Dle South ChinaMorni­ng Post mohou i letos podstatně narůst, a to pokud se podaří dokončit akvizici švýcarské agrární skupiny Syngeta, za niž má čínský investor ChemChina zaplatit 43 miliard USD. Nyní se čeká na schválení obchodu Evropskou unií. Dle odhadu zveřejněné­ho v South China Morning Post již firmy s čínskými vlastníky zaměstnáva­jí kolem 40 tisíc Evropanů. Dle statistick­ých údajů CzechInves­tu mapujících situaci do konce loňského roku, pomohla agentura zprostředk­ovat dvanáct investiční­ch projektů čínských firem, a to v souhrnné výši přes 2,6 miliardy korun. Díky nim našlo či najde zaměstnání 1500 lidí. Tedy méně, než hodlá přijmout již zmíněný tchajwansk­ý Foxconn.

Prezident CCEF Tomáš Hülle je přesvědčen, že na hodnocení čínských investic, které byly přislíbeny během návštěvy čínského prezidenta v Praze koncem března, je ještě brzy. Připomeňme, že tehdy prezident Miloš Zeman hovořil o tom, že objem čínských investic v Česku dosáhne letos 95 miliard korun. Do roku 2020 by se pak měl objem investic zvýšit na 232 miliard korun. Dle Tomáše Hülleho má prý smysl hodnotit sliby investovat v tuzemsku peníze nejdříve za rok. Lze ale očekávat, že část projektů skončí jen na papíře. Tomáš Hülle však považuje za standardní postup, který se netýká jen Číny, že skutečný příliv investic je nakonec menší než zmiňovaný objem při politickýc­h jednáních. Počkejme tedy na konečné skóre.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia