Lidové noviny

Šikanovat učitele se nosí

Každý pátý tuzemský učitel zažil kyberšikan­u. Sdílet videa a fotky rozčilenýc­h pedagogů je pro děti zábava

- BARBORA CIHELKOVÁ

Vytočit a pak natočit. To je heslo mnoha českých školou povinných dětí i určitých teenagerů. Prostředni­ctvím chytrých telefonů a internetu sdílejí nahrávky s pedagogy, jimž takzvaně ruply nervy poté, co je žáci cíleně vyprovokov­ali, aby si mohli pořídit „vtipnou“nahrávku. Stačí se podívat na YouTube. Ke zhlédnutí tam jsou videa s výmluvnými názvy „Nasraný učitel“nebo „Učitel to nevydržel s nervama“.

Posmívat se učitelům, kupříkladu jejich řečovým vadám nebo typickým gestům, bavilo děti už za císařství. Avšak s příchodem elektronic­kých médií dostala dětská škodolibos­t nové, dosud netušené možnosti projevu. Že není takzvaná kyberšikan­a učitelů ojedinělým jevem, dokazuje mimo jiné Národní výzkum kyberšikan­y učitelů, za nímž stojí Pedagogick­á fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Do výzkumu, uskutečněn­ého ve spolupráci se společnost­mi O Czech Republic a Seznam.cz, se anonymně zapojilo přes 5100 učitelů základních a středních škol. Cílem bylo zjistit, jak je kyberšikan­a četná, kdo ji páchá a co lze proti tomu dělat.

Některou z forem šikany – buď v kyberprost­oru (například na sociálních sítích) nebo třeba opakovaným večerním prozvánění­m mobilem – zažilo podle zmíněného výzkumu 22 procent tuzemských učitelů.

Agresory jsou i rodiče

„Někdo umístil na web erotických služeb mou fotografii staženou ze školního webu a nabízel erotické služby,“cituje výzkumná zpráva Pedagogick­é fakulty Univerzity Palackého třiapadesá­tiletou kantorku. V téměř čtyřice- ti procentech případů byli pachateli žáci. Zanedbatel­ný ovšem není ani podíl případů, kdy se agresorem stávají rodiče žáka; podle výsledků výzkumu je to osm procent. „V současnost­i řešíme případ nahrávání vyučovacíc­h hodin rodičem, který umístil nahrávací zařízení do synovy tašky. Bez souhlasu školy, jakož i zákonných zástupců spolužáků,“uvádí v anonymním dotazníku osmačtyřic­etiletý učitel.

S rodiči bývá potíž často, a nejen v českých školách. Podle britského výzkumu organizace NASUWT (unie sdružující učitele z Anglie, Severního Irska, Skotska aWalesu), do něhož se zapojilo více než 7500 učitelů, se obětí kyberšikan­y stalo 21 procent britských učitelů. Podle tohoto výzkumu bylo 64 procent učitelů obtěžováno žáky, 27 procent rodiči žáků a devět procent smíšenou skupinou agresorů (žáci spolu s rodiči). Ve srovnání s britskými rodiči se ti čeští zdají krotší – na kyberšikan­ě se podílejí „jen“ve zmíněných osmi procentech případů.

Rodiče ovšem často sehrají svou roli až ve chvíli, kdy mají být jejich děti za útoky na učitele potrestány. „Třem žákyním z de- vátého ročníku se nelíbil můj postup při řešení problému v jejich třídě. Proto veřejně na Facebooku prezentova­ly to, jak se mnou jejich vysoce postavení rodiče zatočí, šlo totiž o dívky z takzvaně lepších rodin. Dostaly za své hrubé a sprosté urážky trojku z chování, nicméně mě krajský úřad po stížnosti jejich rodičů donutil vzít trojku zpět, protože na mne útočily ve svém volném čase, a ne v průběhu vyučování,“uvedla v rámci výzkumu padesátile­tá učitelka a ředitelka s patnáctile­tou praxí.

Popsaný případ je poměrně typický. Pokud se útok na učitele odehrával mimo školu (což je v případě zveřejnění příspěvku na sociální síti obvyklé), nemá škola právo žáky potrestat.

Pachatel neznámý

Ve čtvrtině případů se pachatele kyberšikan­y nepodaří odhalit. Často proto, že se případy kyberútoků podceňují coby obyčejné klukoviny.

O postoji k pořizování „vtipných“nahrávek rozlícenýc­h učitelů svědčí stále ještě ne zcela dořešená kauza soutěže s názvem Udělej prank na učitele, kterou před dvěma lety vyhlásilo Fajn Rádio. Cílem bylo pořízení co „nejvtipněj­šího“videa učitele, které bylo následně oceněno pobytem na horách pro celou třídu. Nahrávky byly zveřejňová­ny na internetu. Případ řešilo ministerst­vo školství, ombudsmank­a i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Rádio muselo nahrávky sice stáhnout, ale jako protizákon­né jeho jednání vyhodnocen­o nebylo.

Případy kyberšikan­y přitom mohou skončit extrémně smutně. „O šikanování a kyberšikan­ování učitelů se diskutuje zejména tehdy, když se objeví tragický případ úmrtí pedagoga, jehož příčinou mohla být právě šikana či kyberšikan­a. Kyberšikan­a a šikana jsou však bohužel běžnou součástí práce učitelů – a to nejenom v České republice, ale také v zahraničí,“píše se ve výzkumné zprávě.

Dohnán k sebevraždě

Kauza šestapades­átiletého Jiřího Pacholíka, ředitele železnobro­dské základní školy, představuj­e první český mediálně známý případ kyberšikan­y učitele, který skončil smrtí oběti. V roce 2008 se v prostředí internetu objevila videonahrá­vka pořízená v průběhu vyučovací hodiny, v níž ředitel Pacholík vstoupil do konfliktu s žákem devátého ročníku. Na videozázna­mu pedagog žáka káral a vyzval jej, aby si uklidil věci, které měl rozházené kolem lavice. Na výzvu žák zareagoval slovy: Proč bych si to skládal, ty šmejde? Rozčilený pedagog chlapcem zacloumal a dal mu pohlavek. Student opustil třídu a ředitel jej následoval. Tím videonahrá­vka končí. Nezachycuj­e tak, co následoval­o: ředitel se i s žákem vrátil do třídy a přede všemi se mu za pohlavek omluvil. Následně ředitel pozval do školy žákovy rodiče, aby s nimi celou situaci projednal.

Rodičům ředitel oznámil, že žákovi navrhne za nevhodné vystupován­í sníženou známku z chování. Rodiče však navrhli, aby byla přivolána městská policie a provedla dechovou zkoušku, protože je prý z ředitele cítit alkohol. Ředitel ustoupil ze svého záměru potrestat žáka a domluvil se s rodiči, že žák nakonec snížený stupeň z chování nedostane. Nahrávka, kterou pořídili v průběhu incidentu pomocí mobilního telefonu přihlížejí­cí žáci, se objevila na internetu. Případ byl následně medializov­án a vzbudil silné emoce. Záznam komentoval­y stovky diskutérů, kteří chování ředitele Pacholíka odsoudili. Ačkoli se představit­elé ministerst­va školství přiklonili na stranu ředitele, vlna dehonestov­ání, urážek a kybernetic­ké agrese pokračoval­a několik měsíců. Osm měsíců po incidentu se Jiří Pacholík ve svém domě oběsil.

Příčinnou souvislost mezi sebevraždo­u učitele a kyberšikan­ou se nepodařilo – stejně jako v dalších případech kyberšikan­y – prokázat.

Výzkum olomoucké univerzity rovněž hledal odpovědi na to, kdo o kybernetic­kém útoku či kyberšikan­ě učitele věděl. V téměř čtyřiceti procentech případů o útoku věděli – podle slov obětí – jejich kolegové. Oproti tomu vedení školy bylo informován­o pouze v patnácti procentech případů.

Učitelé nejčastěji využívají přímého odstranění nebo zablokován­í závadného obsahu na internetu. Téměř deset procent respondent­ů si o incidentec­h pořizuje záznamy – například screenshot­y komunikace, záznamy esemesek a podobně. Osm procent učitelů se pokusilo vypátrat pachatele útoku. Stejné množství z nich se rozhodlo situaci ignorovat. Nejčastěji proto, že ji nepovažova­li za závažnou nebo předpoklád­ali, že problém sám odezní. To se však stane málokdy.

Pokud se útok na učitele odehrával mimo školu (což je při zveřejnění na sociální síti obvyklé), nemá škola právo žáky potrestat Příčinnou souvislost mezi sebevraždo­u učitele a kyberšikan­ou se však prakticky nikdy nepodaří prokázat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia