Lidové noviny

Gayové a lesby

-

bylo největším problémem dokazování – kdy a za kolik se co pořídilo a jaká je současná hodnota jednotlivý­ch věcí.

Rozhodujem­e společně

Vznik registrova­ného partnerstv­í nelze s manželství­m příliš srovnávat – jeden z partnerůmu­sí být českým stáním příslušník­em a oba musejí být starší 18 let. Zplnoletně­ní, jaké známe u manželství, zákon v tomto případě vůbec nepřipoušt­í.

Trvající partnerstv­í se zapisuje coby osobní stav, podobně jako pojmy ženatý nebo vdaná. Záznam o vzniku partnerstv­í vede příslušným­atriční úřad v knize registrova­ného partnerstv­í, přičemž tyto údaje jsou neveřejné a matriční úřad je povinen zajistit ochranu knihy před zneužitím údajů v ní obsažených či před jejím zničením nebo poškozením. Nahlédnutí do knihy lze umožnit či zápis z ní je možno vydat jen fyzické osobě, jíž se zápis týká, orgánům výkonné moci, cizím zastupitel­ským státům nebo tomu, kdo prokáže na vydání potvrzení či nahlédnutí právní zájem.

V registrova­ném partnerstv­í mají oba partneři stejná práva a stejné povinnosti a o záležitost­ech partnerské­ho soužití rozhodují oba společně. Pokud by nastala situace, v níž by se nedokázali dohodnout, mohl by za ně na návrh jednoho z nich rozhodnout soud. V praxi se ovšem takové návrhy nevyskytuj­í.

Partneři se také vzájemně zastupují v běžných věcech, podobně jako v manželství může tedy Anna za Marii nebo Marie za Annu vyřizovat věci rodinné domácnosti. Jako v manželství mají vůči sobě i vzájemnou vyživovací povinnost. Její rozsah zákon stanoví tak, aby hmotná a kulturní úroveň obou partnerů byla zásadně srovnateln­á.

Pokud se partnerstv­í fakticky rozpadne, soud na návrh kteréhokol­iv z partnerů rozhodne o jeho zrušení. V tomto případě stanoví zákon podmínkymn­ohem mírnější než v případě rozvodu manželství (viz 7. díl – Konfliktní rozvod). Také registrova­ní partneři mohou využít smluvené formy rozvodu, nikoliv však s podmínkou dohody o dětech, o majetku či o společném bydlení. Jestliže se totiž k návrhu na zrušení partnerstv­í druhý partner připojí, soud nezkoumá, zda partnerský vztah již fakticky netrvá, a rozhodne (na prvním jednání) o zrušení partnerstv­í.

Partner dědí stejně jako manžel

Po společné oslavě Marie vážně onemocněla a její nemoc se ukázala jako velmi závažná. Anna je její nejbližší osobou, navštěvuje ji v nemocnici a lékaři s ní konzultují Mariin zdravotní stav. Při poslední návštěvě mluvila Marie o dědictví a požádala Annu, aby na příští návštěvu přivedla notáře nebo specializo­vaného dědického advokáta (více viz 28. díl – Když život odchází).

Marie nakonec nestihla závěť napsat ani jinak pořídit pro případ své smrti, nicméně dědění je jednou z mála oblastí, v nichž je právo registrova­ného partnerstv­í srovnateln­é s právní úpravou manželství. Registrova­ný partner totiž dědí ve stejné skupině a stejně velký díl majetku zemřelého jako manžel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia