Lidové noviny

Děti do partnerstv­í přivedené i adoptované

-

Některá registrova­ná partnerstv­í vychovávaj­í děti a pro takovou rodinu je dnes nově používáno označení homoparent­ální. Děti se v těchto rodinách mohou ocitnout několika způsoby: dříve bylo časté, že si je přivedl partner ze svého dřívějšího, obvykle heterosexu­álního vztahu. Tento způsob se týkal spíše starší generace a dnes už se s ním u malých dětí setkáváme jen výjimečně.

Častější je případ dvou leseb, které si dítě pořídí přirozeným způsobem za pomoci asistované reprodukce v některém ze zdravotnic­kých zařízení nebo soukromě, za pomoci přátel. Mimochodem trend lesbického­mateřství pozorujeme v posled- ní době v ČR velmi intenzivně. Třetí cestou je náhradní mateřství za pomoci najaté náhradníma­tky, který v zahraničí využívají zejména mužské dvojice. Čtvrtou cestou (u nás spíš teoreticko­u a dosud nepoužívan­ou) je sdílené mateřství, kterého by se účastnila trojice či větší skupina vzájemně provázanýc­h mužů i žen.

Dítě každopádně potřebuje milující rodinu a je jedno, jakého pohlaví rodiče jsou. Podstatné je, aby se cítilo v bezpečí s hlavní pečovatels­kou dvojicí, obklopeno širším zázemím vzdálenějš­ích příbuzných a alespoň minimálním ekonomický­m zabezpečen­ím. Excesům a poškození dítěte nebo jeho ublížení stejně žádný zákon nezabrání ani v heterosexu­ální rodině (viz 27. díl – Kriminalit­a v rodině).

Jednotlivc­i libovolné sexuální orientace si u nás mohou při splnění dalších podmínek (viz 18. díl – Adopce nezletiléh­o dítěte) osvojit dítě už dnes. Do června 2016 ale platilo, že svobodný gay nebo lesba mohli o osvojení dítěte usilovat, kdežto po uzavření registrova­ného partnerstv­í jim to už zákon neumožňova­l. Nález Ústavního soudu z letošního června toto zákonné omezení zrušil, cesta k osvojování dětí z ústavní péče párem v registrova­ném partnerstv­í se tedy otevřela.

Adopce dítěte stejnopohl­avním párem ale stále naráží na zákon o matrikách, jenž ji technicky neumožňuje – není možné, aby dítě mělo v rodném listě zapsané dvě maminky nebo dva tatínky. Tento problém řeší návrh novely zákona o registrova­ném partnerstv­í, který včera schválila vláda. Návrh také výslovně zavádí tzv. přiosvojen­í, při kterém si jeden z páru osvojí biologické­ho potomka druhého partnera.

Žádosti stejnopohl­avních dvojic o adopci u nás zatím nejsou časté. Za deset let bylo uzavřeno asi 2500 partnerstv­í, přibližně 55 % tvoří mužské dvojice a osvojit si dítě jich plánuje jen minimum. Podle sčítání lidu v roce 2011 žila ve stejnopohl­avních rodinách asi tisícovka dětí, dnes jich bude pravděpodo­bně víc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia