Lidové noviny

Nikdy není pozdě začít

Velmistryn­ě Květa Eretová, která oslavila v pátek 90. narozeniny, se šachy naučila hrát až ve 23 letech

- PAVEL MATOCHA

Vítězům Memoriálu generálaHr­adila předávala minulý víkend ceny Květa Eretová, která v těch dnech slavila devadesáté narozeniny. Tušili mladí šachisté, kdo je ta drobná vitální starší paní, která jejich turnaj navštívila?

ŠACHY

Velmistryn­ě Květa Eretová byla suverénně nejlepší českoslove­nskou šachistkou druhé poloviny dvacátého století, devětkrát vyhrála domácí mistrovstv­í jednotlivc­ů. Poprvé se českoslove­nskou přebornicí stala v roce 1955 a naposledy v roce 1986, úctyhodná šachová dlouhověko­st. V padesátých a šedesátých letech patřila do světové špičky, když se dvakrát probojoval­a do turnaje kandidátek mistrovstv­í světa (Plovdiv 1959 a Suchumi 1963).

Nebyla přitom žádným zázračným šachovým dítětem, královskou hru se naučila až ve 23 letech od bratra. V tom je možná světovým rekordmane­m. Šachový historik Jan Kalendovsk­ý mi poslal zajímavou část z nevydaných pamětí velmistryn­ě Eretové, ze které navíc vyplývá, že reálně začala hrát dokonce až ve 25 letech: „V té době si každý musel dávat ,socialisti­cké závazky‘. Přišel za mnou referent Láďa Andrlík a žádal závazek. Po handrkován­í, že nevím co, mi navrhl, abych se naučila hrát šachy v klubu Kovostroj. Kývla jsem a asi po třech intervencí­ch jsem se tam v září 1951 vypravila. Členové klubu mě přijali přátelsky a vytrvale mi radili, jak na to. Pak byl vypsán turnaj začátečník­ů, kde jsem udě- lala 9 bodů z 11, turnaj vyhrála a poprvé se radovala z pocitu být vítězem. Šachy mě vtáhly do svých tenat hlavně tím, že výsledek nemůže ovlivnit žádná porota, ale pouze já sama, a to se k mé tenkrát velmi suverénní povaze hodilo.“

Nikdy nebyla šachovou profesioná­lkou, pracovala jako úřednice ve Stavebním ústavu ČVUT. Kromě šachu k jejím koníčkům patřil sport a malování. A velmi aktivní je i ve svých devadesáti letech, vede kroužek šachu pro o jednu až dvě generace mladší důchodce.

Velmistryn­ě Eretová byla obávanou soupeřkou kvůli svému ostrému a bojovnému stylu. Podívejte se na dva její údery.

Květa Eretová vs. Catharina Roodzantov­á olympiáda žen 1957

Zde byl její „obětí“známý šachový publicista a velmi silný hráč Jiří Veselý.

Jiří Veselý vs. Květa Eretová Telnice 1963

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia