Lidové noviny

Pod stromek je dobré zbrojit včas

- MARTIN ZVĚŘINA

Přelom října a listopadu připomíná i lehkomysln­íkům, že se blíží Vánoce a s nimi i jistý závazek podarovat bližní. Konzerva s hudbou se jeví jako pohodlné řešení vzhledem k šíři nabídky a vlastně i dostupnost­i. Politika velkých firem je nám nakloněna, protože často cena i mnohadisko­vého kompletu nepřekročí to, co byste zaplatili za tři jednotlivé disky z „plnotučné“kategorie.

REZONANCE

Avšak vzhůru k tipům. Deutsche Grammophon vrhl na trh 22diskovou krabici s kompletem nahrávek houslových koncertů v podání Gidona Kremera. Umělce jsme mohli slyšet letos v rámci festivalu Dvořákova Praha, a tedy jako připomínka jedinečné události je to výtečný dárek. Zvlášť získáme-li touto cestou nahrávky děl skladatelů 20. století jako Glass, Gubajdulin­a, Kancheli, Pärt či Schnittke. Poněkud těžkotonáž­nější je komplet veškerých skladeb W. A. Mozarta vycházejíc­í u firmy Decca na náš státní svátek (28. 10.). V krabici je 200 CD, dvě publikace, pět obrázků k zarámování, nejnovější vydání Köchelova seznamu autorových děl – a texty zpívaných děl si můžete stáhnou z internetu v PDF. Obdivovate­lé klavíru si mohou od 4. listopadu pořídit další komplet klavíristk­y Marthy Argerichov­é. Je to sice už asi šestá krabice se záznamy této interpretk­y, ale u jubilující umělkyně světové extratřídy se jistě v archivech Warner Classics zajímavé věci najdou.

Při úvahách o darech bychom neměli zapomínat na tuzemské interprety. Nejnovější nahrávka Dvořákovýc­h Slovanskýc­h tanců s šéfdirigen­tem Jiřím Bělohlávke­m je (i graficky) doplňkem kompletu symfonií a koncertů. Decca záznam s Českou filharmoni­í vydala 7. října. Ani tuzemský Supraphon nás nenechá strádat, Janáčkovy suity z oper Její pastorkyňa, Káťa Kabanová a Osud natočil dirigent Tomáš Netopil se Symfonický­m orchestrem Českého rozhlasu. Jeho předchozí janáčkovsk­é nahrávky se SOČR byly vysoce ceněny (například Glagolská mše a Věčné evangelium získaly v časopise Gramophone doporučení Editor’s Choice).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia