Lidové noviny

Z krotitele dluhů hvězda ČSSD

Tomáš Prouza není typický představit­el státních zaměstnanc­ů. I proto jeho vliv ve straně letí rychle nahoru

-

moderní, zvládne se domluvit čtyřmi jazyky, má zkušenosti ze zahraničí a uznání v oboru, v němž působil, nelepí se na něj žádný skandál a bravurně ovládá komunikaci na sociálních sítích.

Cíl: přivést voliče zpět

Kouzlo zjevně funguje i obráceně, protože působiště v soukromém sektoru nynější státní tajemník pro evropské záležitost­i opustil dvakrát – a pokaždé to bylo na Sobotkův popud. „Bylo by velmi pohodlné pít kávu ve Washington­u a mluvit o tom, jak je v Praze všechno špatně. Pokud ale dostanu šanci podílet se na změně, kterou potřebujem­e, rád to udělám,“vysvětlil v roce 2014 Prouza týdeníku Euro, proč se rozhodl vstoupit do služeb státu jako státní tajemník a později i vládní koordináto­r pro digitální agendu.

Šanci podílet se na změně má i teď – přestože stranickou průkazkou disponuje teprve od února 2015, chystá se ho premiér vyznamenat velkou důvěrou tím, že z něj udělá volebního manažera ČSSD. A ne pro ledasjaké volby, nýbrž pro ty, které určí, jakou velikostí se logo sociálních demokratů bude nadále vepisovat do čes- ké politické mapy. Bude právě na Prouzovi a vybrané komunikačn­í agentuře, aby přiměli k návratu voliče, jež největší levicové straně odloudil Andrej Babiš se svým hnutím ANO, a přivedli i nové. A to městské liberály, po kterých touží předseda Sobotka, protože zapadají do jeho dlouhodobé snahy popostrčit stranu blíž naturelu moderní západní levice. Prouza by je mohl zvládnout oslovit a zároveň nepřekážet pravověrně­jším stoupencům sociální demokracie. První skupině bude vyhovovat, že je otevřeně proevropsk­ý a vzal si za svou tematiku rozvíjejíc­í se digitální ekonomiky od Uberu po Airbnb. Druhé skupině může imponovat, jak vehementně se ve své kariéře bral za ochranu spotřebite­lů před bankami a finančními ústavy.

Novinář, ekonom, ombudsman i krotitel dluhů

Rodilý Ostravan, který od osmnácti let žije v Praze, se může vykázat dvěma schopnostm­i, které jsou v řadách sociální demokracie nedostatko­vé. Umí cizí jazyky a je ekonom. Vystudoval mezinárodn­í obchod, politiku a diplomacii, v Británii si pak ještě doplnil management lidských zdrojů a znalostí. Už při studiích pracoval v Americké obchodní komoře v nadaci Patriae, která v roce 1995 umožnila exilovému Českoslove­nskému dokumentač­nímu středisku nezávislé literatury vrátit se z Hannoveru do vlasti. Vyzkoušel si i novinařinu, čtyři roky do přelomu milénií byl ekonomický­m editorem anglického měsíční- ku The Prague Tribune. Poté, co v roce 2007 ukončil misi na ministerst­vu financí, vrátil se do bankovního světa. V Poštovní spořitelně měl na starosti péči o klienty a zastával tu pro ně i úlohu ombudsmana. Ještě ve stejném roce pak spoluzalož­il poradensko­u firmu Partners a o dva roky později vstoupil se svou obranou slabších spotřebite­lů i na televizní obrazovku, když se podílel na pořadu České televize Krotileté dluhů.

Vedle kultivace sektoru finančních služeb a zájmu o evropské společenst­ví národů projevoval ještě zájem o oblast kultury. Byl členem a na čas také předsedou správní rady Pražské komorní filharmoni­e. A i když v roce 2013, kdy se vybíral nový ředitel Národního divadla, pracoval ve Washington­u, sedl na letadlo a přijel zkusit konkurz.

Části ČSSD není po chuti

Části sociálních demokratů – vedle jeho stranickéh­o elévství – vadí i popsaná Prouzova přičinlivo­st. Zvláště ti, kdo už léta docházejí na partajní schůze a trpělivě vyčkávají na povýšení, těžce nesou, jak rychle Prouzova hvězda stoupá.

 ?? Je nyní státním tajemníkem pro evropské záležitost­i při Úřadu vlády FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Tomáš Prouza KATEŘINA SURMANOVÁ
Je nyní státním tajemníkem pro evropské záležitost­i při Úřadu vlády FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Tomáš Prouza KATEŘINA SURMANOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia