Lidové noviny

Důkaz? Herman odtajnil e-mail Bradymu

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Člen vlády publikoval koresponde­nci z 8. září. V ní informuje svého strýce žijícího v Kanadě Jiřího Bradyho, že má dostat vyznamenán­í od prezidenta republiky. Hrad ale trvá na svém předchozím tvrzení a zprávu nepovažuje za důkaz.

„Milý George, zdravím Tě z Prahy. Mám zajímavou zprávu. Dnes jsem na slovenské ambasádě mluvil s prezidente­m Zemanem. Řekl mi, že Tvé vyznamenán­í na 28. 10. schválil,“stojí v e-mailu. Ve zprávě zaslané strý- ci, který přežil hrůzy holokaustu a dodnes na toto téma přednáší, kromě toho Herman zmiňuje, že je prezidente­m údajně schválené vyznamenán­í podmíněno neúčastí na setkání s dalajlamou. To na- konec proběhlo v minulém týdnu a Herman se s tibetským duchovním sešel.

„Ale hned dodal, že jestli se setkám s Dalajlamou, který má přijet v polovině října do Prahy, tak že to zruší. Slyšeli to ještě dva ministři (Mládek a Ťok) a slovenský velvyslane­c Weiss, kteří u toho byli,“psal strýci ministr. Celé znění e-mailu má server Lidovky.cz k dispozici přímo od ministra kultury.

Svědectví ani jednoho ze zmíněných účastníků schůzky ovšem nevneslo více světla. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) před dvěma dny při příchodu na jednání vlády sice novinářům potvrdil, že byl svědkem rozhovoru prezidenta­Miloše Zemana s ministrem kultury na slovenské ambasádě, v době, kdy jejich debatu sledoval, prý ale nepadla ani zmínka o udělování státních vyznamenán­í či Hermanovu strýci Jiřím Bradym. Druhý ze svědků konverzace, ministr dopravy Dan Ťok (ANO), řekl, že debatě nevěnoval pozornost.

V e-mailové zprávě Herman dále vysvětluje, co přesně měl od Zemana při osobní schůzce sly- šet, a dodává: „Číňané ve spolupráci s M. Zemanem se snaží mě takto zastrašit. Tak ti jen píšu, abys byl informovan­ý“.

Kvůli sporu mezi rodinou ministra Hermana a zástupci Hradu se desítky členů Parlamentu rozhodly slavnostní událost bojkotovat. Na oslavách státního svátku tak budou některá sedadla prázdná.

Ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) zveřejnil přepis e-mailu, který má podle něj dokazovat, že zástupci Hradu mlží v kauze kolem neudělení vyznamenán­í Jiřímu Bradymu.

Ocenění pro Bradyho

Jiří Brady však již včera obdržel dvě jiná ocenění. V sídle Židovské obce Praha obdržel cenu Prix Irene udílenou lidem, kteří se zasloužili o smiřování různých skupin lidí. Pražská primátorka Adriana Krnáčová mu pak předala symbolický klíč od obce pražské. Dnes udělí Bradymu pamětní medaili Karla Kramáře premiér Bohuslav Sobotka.

 ?? Adriana Krnáčová předala Bradymu klíč od Prahy FOTO MAFRA ?? Primátorka
Adriana Krnáčová předala Bradymu klíč od Prahy FOTO MAFRA Primátorka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia