Lidové noviny

Nový muž pro kampaň: Tomáš Prouza

-

Státní tajemník splňuje Sobotkovo zadání po prohraných krajských a senátních volbách: pokusit se oslovit městské, liberální voliče s tématy jako digitální ekonomika či ochrana životního prostředí. Prouza mimo jiné působí ve funkci vládního koordináto­ra pro digitální agendu, pozornost zaměřuje rovněž na služby typu Uber či Airbnb, populární zejména umladších lidí. Prouzovou výhodou, že má značné zkušenosti a kontakty ve finančním světě. V minulosti působil v ČSOB a spoluvlast­nil poradensko­u společnost Partners.

O Prouzovi se ve straně v souvislost­i s volbami do sněmovny, které se budou konat za rok v říjnu, nejčastěji hovoří jako omožném lídrovi pražské kandidátky ČSSD. V minulém týdnu europoslan­ec a šéf uplynulé krajské a senátní kampaně Miroslav Poche na Twitteru informoval, že jeho domovská organizace ČSSD v Praze 3 navrhla Prouzu jako lídra pro parlamentn­í volby.

Hledá se agentura

Stěžejním úkolem pro budoucího volebního manažera bude najmout poradensko­u agenturu, která ČSSD pomůže s přípravou volební kampaně. Podle zdrojů LN blízkých vedení ČSSD jde o náročnou záležitost, neboť kvalitní poradci „nerostou na stromech“. Přáním sociálních demokratů je, aby před volbami do Poslanecké sněmovny témata nastavoval­a primárně jejich strana, a nikoliv hnutí ANO, kterému se daří do éteru dostávat vlastní program na úkor ČSSD.

Strana by semohla porozhlédn­out na americkém trhu, limituje ji však tíživá finanční situace způsobená splátkou dluhu advokátovi Zdeňku Altnerovi ve výši 337 milionů korun.

Funkce volebního manažera je straníky v ČSSD považována za významný post. Má však i svá úskalí – v případě volebního neúspěchu je manažer „první na ráně“.

O krajskou a senátní kampaň se v uplynulých měsících staral vlivný pražský sociální demokrat a europoslan­ec Poche. Jeho předchůdci ve funkci byli například Jaroslav Tvrdík či Milan Chovanec. První se stal vlivným lobbistou a „dovozcem“čínských investiční­ch skupin na český trh, druhý je ministrem vnitra a statutární­m místopředs­edou ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia