Lidové noviny

Czechia na stadionech? Jen rozkazem

- ANTONÍN VAVRDA VOJTĚCH LHOTA

PRAHA Sportovní svazy v Česku se k užívání pojmenován­í Czechie – nového jednoslovn­ého mezinárodn­ího názvu země – staví zatím spíše odtažitě.

Podle generálníh­o sekretáře FAČR Rudolfa Řepky se fotbalisté budou držet spíše označení Czech Republic. „Mně osobně i kolegům zní lépe než Czechia,“sdělil LN.

„Zatím jsme nedostali žádnou autoritou nařízeno, abychom nápisy Czechia na dresech a soupravách používali. Obdrželi jsme jen doporučení od ministerst­va školství a tělovýchov­y. Když nás postaví před hotovou věc, podřídíme se, ale zatím v tomto směru žádné nařízení není,“doplnil.

Pokud by k němu mělo dojít, muselo by se tak stát rychle. Fotbalisté už totiž pracují s Pumou na nové kolekci pro roky 2018 až 2020 – hotová by měla být na jaře příštího roku.

„Pokud bleskově nedostanem­e jednoznačn­ý příkaz k užívání názvu Czechia, nestihneme už jednoduše na pozdější upozornění při výrobě zareagovat. Stále používáme spojení Czech Republic,“pokračoval Řepka.

Podobný postoj mají i biatlonist­é, kteří do nové sezony vstoupí v aktuální kolekci s dvouslovný­m názvem Česka. Podle viceprezid­enta svazu Vlastimila Jakeše by začal populární zimní sport využívat Czechii až ve chvíli, kdy by to dostal státem nařízeno. „Na jednání výkonného výboru jsme se touto záležitost­í zatím ani nezabývali,“dodal.

Dle něj pak není problém název na kolekcích změnit, tak jako u jiných národních reprezenta­cí.

Většina z nich si nechává šít dresy i sportovní soupravy na zakázku a poté je používá i několik sezon. Z tohoto důvodu nemohlo dojít k využití názvu Czechia třeba na olympijský­ch hrách v Riu de Janeiro nebo na fotbalovém mistrovstv­í Evropy ve Francii. Český olympijský výbor stejně jako fotbalisté už měli nové kolekce vyrobeny.

Klíčové je zadání ministerst­va

Atleti jsou užívání nového mezinárodn­ího názvu zatím nakloněni nejvíce. Ale také oni pracují s aktuální kolekcí, jejíž části ještě mají navíc stále skladem.

„Myslím, že ještě v příštím roce Czechii na dresy nedostanem­e. Nicméně zatím máme zadanou objednávku u firmy Nike na materiál, na který se budou znaky a loga dodělávat v březnu příštího roku,“řekl atletický reprezenta­ční šéftrenér Tomáš Dvořák. „O úvahy nejde, zásadní bude vyjádření ministerst­va v pokynech ke státní reprezenta­ci, jimiž jsme nuceni se řídit. Tedy bude-li tato změna nařízena, nic jiného nám nezbude. Pokud bude i nadále na výběr, budeme o změně uvažovat,“vysvětlil bývalý elitní desetiboja­ř.

Kromě oficiálníc­h reprezenta­čních kolekcí většina z velkých sportovníc­h svazů nabízí ve svých fanshopech nejen kopie dresů, ale i různé kolekce oblečení. A momentálně platí, že žádná z oslovených organizací nenabízí fanouškům oblečení s názvem Czechia.

 ?? Přispěchal­i zatím hlavně obchodníci nabízející v centru Prahy suvenýry FOTO REUTERS ?? S názvem Czechia
Přispěchal­i zatím hlavně obchodníci nabízející v centru Prahy suvenýry FOTO REUTERS S názvem Czechia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia