Lidové noviny

Akademici grilovali rektora

-

PRAHA Spory na ČVUT nekončí. Po třech hodinách včerejšího jednání akademické­ho senátu došlo i na reakci rektora Petra Konvalinky k výtkám akademické obce.

Konvalinka se před naplněným sálem vMasarykov­ě koleji vyjadřoval ke kritickým usnesením „malých“senátů (jeden chtěl i jeho rezignaci) a k dopisům všech osmi děkanů, kteří jej vyzvali k nápravě v řízení, nebo k vyvození osobní odpovědnos­ti.

Četné nesrovnalo­sti ve vysvětlová­ní kontroverz­ního angažmá někdejšího poradce Miroslava Elfmarka, na nějž v prosinci 2014 upozornily LN, a letošních rychlých „konců“kvestora i ředitelky kolejí, budí emoce. Oba uvedli, že se budou s ČVUT či s rektorem soudit – bývalý kvestor To- máš Pelikán kvůli údajným pomluvám v médiích a exředitelk­a MarkétaKab­ourková kvůli neplatnost­i své výpovědi.

Elfmark? Byla to chyba

„Už při jednání s děkany jsem angažmá inženýra Elfmarka označil za svoji osobní chybu a omluvil se za to. (...) Považuji to za nešťastné. Ale nevidím důvod k odstoupení z funkce,“sdělil Konvalinka, jenž poté, co byl „šíbr“Elfmark v jiné kauze pravomocně odsouzen, mu 12. října vypověděl zbývající smlouvu v projektu jaderných úložišť (SÚRAO).

Následně ale musel čelit mnohým dotazům, které se týkaly i nahrávek údajných schůzek, jichž se měl v březnu zúčastnit i Elfmark – ač už po 28. únoru neměl být rektorovým poradcem. Děkany Igora Jexe z jaderné a Pavla Ripku z elektrotec­hnické fakulty zajímalo, zda „sbíral data“anebo „personálně prověřoval“některé pracovníky. „Neobjednal­i jsme personální audity, ale analýzy toho, které firmy v největším objemu fakturují ČVUT, a zda v nich nepůsobí pracovníci školy,“řekl Konvalinka.

Počkám si na soudní jednání

Pelikán i Kabourková zopakovali, že skrytě pořizované nahrávky s Elfmarkový­mi slovy jsou autentické a k setkání s ním na půdě školy 10. března skutečně došlo. „Neřeknu k tomu ani slovo. Počkám si na soudní jednání,“sdělil rektor. Jednání akademické­ho senátu pokračoval­o i po uzávěrce LN. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia