Lidové noviny

Fórum s Číňany přece jen bude

-

PRAHA Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v úterý tvrdil, že hrozí zrušení důležité akce. A to kvůli setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou. „Pan prezident v uplynulých dnech zaznamenal sdělení, že se ruší původní česko-čínské investiční fórum, které může přinést další cenné podněty v oblasti investic i v oblasti podpory našich exportérů na čínském trhu,“prohlásil. O 24 hodin později bylo vše jinak. „Podařilo se zvrátit situaci a fórum se uskuteční,“napsal LN Ovčáček. Minulý týden byl prý „z hlediska fóra velmi ohrožující“.

Zmíněné investiční fórum poslední tři roky organizuje Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. Setkávají se na něm podnikatel­é, ale i politici obou zemí. Letos má proběhnout ve dnech 14. až 16. listopadu pod záštitou prezidenta Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky. Právě Sobotkův poradce Jaroslav Tvr- dík je přitom prezidente­m smíšené komory, která má organizaci akce na starosti.

Podle Ovčáčka má fórum pomoci k rozvoji investic v ČR i našim exportérům. „Neznám přesný přínos tohoto fóra, ale čínští podnikatel­é si hodně zakládají na společensk­ých akcích. Berou je jako základní kámen pro investice, což je dáno jejich mentalitou. Neslyšel jsem, že by akci měli rušit,“řekl LN Karel Havlíček, prezident Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů.

„Jde bezesporu o jednu z významnějš­ích akcí. Její vliv na podnikání je ale omezený. Není to tak, že by z toho vyšla nějaká obchodní spolupráce,“řekl LN Tomáš Hülle, šéf Czech China Entreprene­urs Forum, které se rovněž věnuje prohlubová­ní byznysu s Čínou.

Podle sinologa Rudolfa Fürsta z Ústavu mezinárodn­ích vztahů Číňané považují fórum za diplomatic­kou událost: „Výstupy v podobě kontraktů to mít nemusí, ale je to vnímané jako velmi prestižní událost. Odřeknutí akce by bylo významným gestem.“sha

Čínští podnikatel­é si hodně zakládají na společensk­ých akcích. Berou je jako základní kámen pro investice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia