Lidové noviny

Obvinili policisty. Kvůli útočnici z Anděla

-

PRAHA Generální inspekce bezpečnost­ních sborů zkoumala incident, který se stal 5. července v kavárně na Újezdě v Praze 1. Třiatřicet­iletá žena tam tehdy na toaletách napadla jí neznámou zákaznici. Podle dřívějších informací ji škrtila tričkem.

Útočnice byla posléze převezena na psychiatri­i v Bohnicích, lékaři ale informace o útoku od zasahující­ch policistů nedostali. Existuje přitom zápis o tom, že psychiatři se aktivně o okolnosti zajímali. Dozvěděli se ale jen to, že pacientka podstoupil­a dechovou zkoušku. Lékaři tak pacientku zanedlouho propustili. Někdejší zdravotní sestra a pozdější sanitářka v den propuštění z léčebny podle obžaloby zabila zákaznici v obchodním domě na pražském Andělu. Nůž si opatřila přímo v prodejně s domácími potřebami.

Napadená žena středního věku zraněním na místě podlehla. Policisté následně útočnici obvinili z vraždy a nyní je ve vazbě.

Obvinění policisté pracovali podle GIBS na místním oddělení policie na Malé Straně. Inspektoři už o zahájení trestního stíhání informoval­i jejich vedení. Zatím není jasné, jestli budou postaveni mimo službu.

„Po důkladném seznámení se spisovým materiálem přijme příslušný služební funkcionář ade- kvátní personální opatření,“uvedla na policejním webu mluvčí Andrea Zoulová.

Policisté pochybení přiznali

Pražští policisté už v srpnu přiznali pochybení. Psychiatri­ckou nemocnici Bohnice prošetřova­la kvůli incidentu expertní komise. Na konci srpna oznámila, že léka- ři nepochybil­i. Uvedla však, že chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatri­cké nemocnice.

Podle inspektorů GIBS strážci pořádku nesplnili svou povinnost a nepostupov­ali v souladu s trestním řádem, obviněni jsou ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim až pět let vězení nebo zákaz činnosti. „Důvodem trestního stíhání je skutečnost, že policisté nesplnili svoji povinnost, která jim je dána zákonem o Policii České republiky, nepostupov­ali v souladu s trestním řádem a neučinili všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečnost­í nasvědčují­cích tomu, že byl spáchán trestný čin,“upřesnila mluvčí GIBS Radka Sandorová. Muži jsou podle ní stíháni na svobodě. Z paragrafu, podle něhož jsou policisté obviněni, vyplývá, že konali úmyslně. Podle obvinění policisté nesplnili povinnost „v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněn­ý prospěch“. čtk

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) obvinila dva policisty kvůli zásahu proti agresivní ženě. Ta o dva týdny později zabila zákaznici v obchodním centru na pražském Smíchově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia