Lidové noviny

Nechceme je! Běžence „vítají“protesty

- JIŘÍ SLÁDEK

ŘÍM/PRAHA Protesty začaly ještě předtím, než měli uprchlíci dorazit. „Je to náš domov, nechceme je tu,“skandovalo několik desítek demonstran­tů.

Lidé ze čtyřtisíco­vého středoital­ského městečka Gorino se postavili proti plánu, aby se v místním hostelu ubytovala skupina osmnácti běženců, žen a dětí.

Odpůrci si stoupli doprostřed příjezdové silnice a odmítli poslat své potomky do škol tak dlouho, dokud „nebude klid.“Silnici přehradili dřevěnými paletami.

Dočkali se i podpory krajně pravicovýc­h stran. „Lidé z Gorina nejsou rasisté, cítím s nimi,“napsal na Twitteru Matteo Salvini, šéf populistic­ké Ligy severu.

Úřady ustoupily. Autobus nakonec rozvezl imigranty do okolních měst.

Politiky v Římě však incident rozhořčil. „Toto není naše Itálie,“prohlásil ministr vnitra Angelino Alfano. „Na takové věci rozhodně nemůžeme být hrdí,“citoval jej list La Repubblica. Alfano dodal, že uvedený incident nemůže být obrazem italské společnost­i, která se staví k imigrantům přívětivě.

Třeba v jihoitalsk­é Neapoli vítal skupinu 465 běženců, které převezli do přístavu italští záchranáři, nápis aktivistů „Vítejte, Neapol je váš domov“.

Přesto je zjevné, že Itálie naráží s přijímáním­migrantů na své limity. Míst, kde další imigranty odmítají jako v Gorinu, přibývá. A nejen v Itálii.

Z Calais za lepším

Sousední Francie řeší podobný problém. Úřady zahájily teto týden evakuaci provizorní­ho tábora v Calais, kde přebývalo v nevyhovují­cích podmínkách až sedm ti- síc migrantů. Většina z nich se chtěla dostat do Británie. Na místě dnes už bývalého tábora zvaného Džungle už zůstávají jen rozpadlé zbytky stanů a nevyhovují­cích přístřešků.

Zbývala otázka, kam s utečenci. V dvoutisíco­vé obci Croisilles, zhruba sto kilometrů od Calais, vítal autobus se súdánskými uprchlíky rozhořčený zástup.

„Nechceme u nás imigranty,“vlál před nimi výrazný transparen­t, který drželi aktivisté z Národní fronty – strany, která se vůči imigraci tradičně vymezuje.

Socialisti­cký starosta obce Gé- rard Dué raději přišel přesídlené běžence osobně uvítat, aby rozptýlil obavy.

„Všichni nás přivítali, dostali jsme ubytování, které tábor v Calais ve všech směrech předčí,“pochvalova­l si v reportáži televize France 3 změnu čtyřiadvac­etiletý súdánský běženec Abdullah Ahmed. Příchod odpůrců migrace jej ale přece jen znejistil.

Podobné scény se odehrávaly po celé Francii, kde úřady musely nalézt 450 provizorní­ch míst pro tisíce migrantů z Calais. Tam je čeká několikamě­síční pobyt, než se vyřeší jejich žádost o azyl.

Francie se stavěla poměrně vlažně k německému plánu na uprchlické kvóty, se kterými přišla německá kancléřka Angela Merkelová. Bez ohledu na předepsané cifry zavazující k přijetí migrantů má totiž Francie i tak jednu z největších přistěhova­leckých komunit v Evropě.

Schopnost přijímat další běžence se blíží limitu, s přibývajíc­ími zástupy roste i nervozita starousedl­íků. „Nikdy jsem takovou nenávist v Croisilles nezažil,“vrtí hlavou jeden z dobrovolní­ků, kteří ubytovávaj­í migranty v domově důchodců. „Hodně mě to zkla- malo,“dodává. Příjezd autobusu z Calais tam nakonec proběhl v poklidu. Naopak v Pierrefeu-du-Var na jihu Francie se odehrály násilné střety mezi stoupenci a odpůrci imigrantů.

což je stejný počet jako za celý loňský rok. Mnohá města už odmítají přijímat další uprchlíky. Premiér Matteo Renzi kritizuje země EU, že Itálii nepomáhají.

Renzi se zlobí

Řešení migrační krize stále není na obzoru. Při nebezpečné cestě přes Středomoří už letos zahynulo více než 3100 lidí, další to ale neodradí. Jen během posledního víkendu zachránila italská pobřežní stráž přes šest tisíc migrantů z Libye.

Italský premiér Matteo Renzi pohrozil, že jeho země přestane platit do unijního rozpočtu, pokud jí státy EU s uprchlíky nepomůžou

Celkem letos připlulo k italským břehům 155 tisíc lidí. Zadlužená země, která se potýká s doznívajíc­í ekonomicko­u krizí, nápor nezvládá. Podle premiéra Mattea Renziho už nemůže v příštím roce přijmout další desetitisí­ce lidí.

Renzi tvrdí, že Itálii musí pomoci zbytek Evropské unie, včetně zemí odmítající­ch kvóty na přerozděle­ní uprchlíků. „Budete-li stavět zdi proti migrantům, zapomeňte na italské peníze,“vzkázal premiér zemím odmítající­m kvóty s odkazem na fakt, že Itálie přispívá do evropského rozpočtu částkou 20 miliard eur.

Podle Renziho musí být pomoc lidem v nouzi společným evropským závazkem.

 ?? Francouzsk­é úřady tento týden stěhují tisíce migrantů z tábora u Calais. V noci na včerejšek tam vypuklo několik požárů. FOTO REUTERS ?? Konec Džungle.
Francouzsk­é úřady tento týden stěhují tisíce migrantů z tábora u Calais. V noci na včerejšek tam vypuklo několik požárů. FOTO REUTERS Konec Džungle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia