Lidové noviny

LinkedIn v Rusku zřejmě skončí

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Největší profesní sociální síť na světě LinkedIn bude nejspíš v Rusku zakázána.

Podle Federální služby pro dohled v oblasti spojů, informační­ch technologi­í a masové komunikace (Roskomnadz­or) porušila ruský zákon o osobních údajích. Nerespektu­je mimo jiné to, že všichni provozovat­elé internetov­é komunikace musejí přemístit své servery fyzicky do Ruska. Kromě toho LinkedIn podle kontrolníc­h orgánů shromažďuj­e informace o ruských občanech, kteří o tom nevědí a nejsou uživateli této sociální sítě, a to též odporuje ruským zákonům.

Pokud skutečně k zablokován­í LinkedIn dojde, bude to významné precedens. Zatím se o tom jen diskutoval­o. LinkedIn má šanci se stát vůbec první zakázanou sociální sítí v zemi.

Roskomnadz­or se ve sporu dostal do role, která je pro ruský úřad netradiční: obránce lidských práv a svobod. Hájí totiž právo občana na nedotknute­lnost soukromí, osobní a rodinné tajemství. Ve skutečnost­i je ale hlavní důvod útoku proti LinkedIn odlišný – podle ruských novinářů, kteří mluvili s nejmenovan­ým představit­elem dozorového orgánu nad internetov­ou komunikací, je nejvážnějš­ím prohřeškem sítě bojkot spolupráce s Roskomnadz­orem.

LinkedIn totiž doteď nesplnil jeden ze zásadních požadavků ruského státu – uchovávání osobních údajů ruských uživatelů na území Ruska, jak přikazuje diskutovan­ý zákon o osobních údajích, přijatý vloni. Veškerá komunikace také musí být archivován­a nejméně půl roku.

Už dříve se stala centrem pozornosti státu nejpopulár­nější ruskojazyč­ná sociální síť VKontakte. Jak uvedl šéf Roskomnadz­oru Alexandr Žarov, Facebook a Twitter mohou být do konce roku v klidu.

„Operátorů, kteří zpracováva­jí osobní údaje v Ruské federaci, je asi 2,5 milionu. Zatím nám 70 tisíc společnost­í potvrdilo, že zákon dodržují. Ze zbývajícíc­h jsme zkontrolov­ali jen tisícovku a mezi nimi jsme našli pouze čtyři hříšníky,“prohlásil Žarov.

Ruský Zuckerberg už odešel

Do konce roku hodlá zkontrolov­at ještě 600 firem. Apple či Google se prý ale zákonům podřídí a pře- nesou zařízení na uchovávání osobních údajů do Ruska.

Pozornosti represivní­ch orgánů se včera těšil i zakladatel sítě VKontakte Pavel Durov. U jeho příbuzných policie provedla domovní prohlídky. Jak uvedla agentura Fontanka, policie podezíráma­jitele firmy Intex, která vybudovala pro VKontakte úložiště dat, z podvodů. Intex vlastní švagr Durova Pavel Bondarenko.

Durov, ruský Mark Zuckerberg, prodal podíl zamiliardu rublů vloni, když se sítě vzdal. Už předtím opustil Rusko a oznámil, že se nevrátí. Dostal se do konfliktu s ruskými tajnými službami, které po něm požadovaly data ukrajinský­ch uživatelů – účastníků hnutí Majdan. Durov to odmítl a prohlásil, že by to bylo porušením práv ukrajinský­ch klientů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia