Lidové noviny

Povstání nebylo pogrom, zlobí se Maďaři

- BUDAPEŠŤ

Maďarské ministerst­vo zahraničí si předvolalo ruského velvyslanc­e. Důvodem jsou údajné pohrdavé poznámky ruských státních médií o maďarském protisovět­ském povstání před 60 lety.

Ministerst­vo chce, aby bylo jasné, že Maďarsko nebude nikomu tolerovat, aby o „revoluci a jejích hrdinech“mluvil „ponižující­m způsobem“. V úterý to oznámila maďarská zpravodajs­ká agentura MTI.

K reakcimini­sterstvo zahraničí přiměla maďarská opoziční ekologická strana Politika může být jiná.

Maďarská diplomacie prohlásila, že ruská státní televize označila maďarské povstání za „povyk“a použila k tomu ruský výraz „pogrom“.

Jak upozorňuje německý server Die Welt, výraz „pogrom“původně nemá žádný antisemits­ký význam, avšak vMaďarsku, kde byly za nacistické nadvlády deportován­y a zavražděny stovky tisíc Židů, vnímá společnost toto slovo jednoznačn­ě negativně.

Reportáž v ruské státní televizi dále uvedla, že během povstání z roku 1956 byly údajně propuštěny z vězení „tisíce bývalých nacistů“.

Maďarsko nebude nikomu tolerovat, aby o „revoluci a jejích hrdinech“mluvil „ponižující­m způsobem“, uvedlo ministerst­vo zahraničí

Podle Maďarska také ruská státní média povstání popsala jako první z „barevných revolucí“, podobně jako ukrajinsko­u „oranžovou revoluci“z roku 2005. Naznačují prý tak, že za povstáním v Budapešti stály Spojené státy.

Maďarsko si v neděli připomnělo 60. výročí krátké, ale krvavé revoluce, při které zemřelo více než 2,5 tisíce občanů a 700 sovětských vojáků. Ze země po povstání emigrovalo na 200 tisíc Maďarů.

Lidé tehdy protestova­li proti diktatuře jedné strany a vlivu Sovětského svazu, jehož armáda povstání tvrdě potlačila. Po převratu v roce 1989 vyhlásilo Maďarsko začátek povstání, tedy 23. října, jako státní svátek.

Maďarsko se pod vedením premiéra Viktora Orbána snaží udržovat s Ruskem dobré vztahy. Na rozdíl od ostatních evropských politiků se Orbán vyhýbá kritice prezidenta Vladimira Putina kvůli jeho postupům na Ukrajině nebo v Sýrii. sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia