Lidové noviny

Stále objevný Monteverdi

- JINDŘICH BÁLEK

Skladba z počátku 17. století se vyznačuje velkou mnohotvárn­ostí a zvukovou barvitostí. Zhudebňuje sérii třiceti biblických nebo liturgický­ch textů. Pro každý z nich volí jinou hudební formu a jiné pěvecké obsazení. Je to slavnostní hudební kus vydaný v roce 1610 v Benátkách. A je to také dílo přímo komponovan­é pro interiéry italských chrámů s několika kůry a akusticky zajímavým vnitřním členěním.

V orchestru bylo slyšet řadu skvělých instrument­alistů, většinou zahraniční­ch hostů souboru, především hráčů na trombóny a cinky. Provedení bylo slavnostně vznešené a využívalo varhanní empory pro chorál i balkonu pro echo efekty. Zaujala sólová vystoupení Tomáše Krále, Barbory Kabátkové, Céline Scheen, Čeňka Svobody i řady dalších. Všichni se dovedou přizpůsobi­t komornější­mu ansámblové­mu zpívání a zároveň se v pravou chvíli spojit v monumentál­ní homogenní zvuk. Ač se Monteverdi hraje v posledních letech častěji, leckdy máme jen velmi neurčitou představu o tom, jaký hudební velikán to je. I toto opakované provedení pořád zůstává dramaturgi­ckým počinem.

Rudolfinum bohužel není ideální sál právě pro tohle dílo – všechny hlasy se v něm spojí do jednolitéh­o proudu s dlouhým dozvukem. Kouzlo pozdně renesanční polyfonie tu nemá takovou šanci vyniknout. Faktem ale je, že lepší sál bychom v Praze těžko hledali. Jinak škoda, že skvěle vypravený program s podrobnou studií a zpěvními texty posluchač při koncertu kvůli tmě v sále nemohl sledovat. Hodí se ale pro každé další setkání s tímto výjimečným dílem. Collegium 1704 zahajovalo Mariánským­i nešporami sezonu už loni a pro velký zájem soubor program zopakoval. Sám jsem se ovšem loni vypravil na provedení do Drážďan, což se dá doporučit i letos 28. října. Místní Annenkirch­e je pro Monteverdi­ho akusticky dokonalým prostorem a má i několik vhodných postranníc­h balkonů.

Collegium 1704 s Václavem Luksem zahájilo svou letošní pražskou sezonu dvojím provedením vrcholného díla pozdní renesance – Mariánskýc­h nešpor Claudia Monteverdi­ho.

Claudio Monteverdi: Mariánské nešpory

Autor je redaktor ČRo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia