Lidové noviny

Proč si pustit Pustinu

- MARCEL KABÁT

Tuto neděli večer začne HBO vysílat původní českou osmidílnou detektivní sérii Pustina. První díl bude pro všechny zdarma, což ale není ten jediný důvod, proč se na něj podívat.

Vden premiéry bude Pustina na HBO dostupná i bez předplatné­ho a na webovém portálu HBO GO bez registrace. To je dobrá zpráva pro ty, kdo nejsou zákazníky placeného kanálu, ale přesto chtějí zjistit, jak vypadá špička současné české televizní tvorby. A případně se pak těmi zákazníky mohou stát, pokud budou chtít znát pachatele. Což, mimochodem, není na této sérii to nejdůležit­ější ani nejlepší.

Pustinou se čeští tvůrci hlásí k fenoménu „kvalitní televize“, tedy k pořadům ukotveným zejména v žánru krimi, které nabízejí výrazný přesah a estetickou kvalitu. Severské seriály Zločin či Most nebo americký Temný případ předestřel­y poměrně široké možnosti, jak vyšetřován­í temných zločinů proměnit v napínavý a zevrubný průzkum neméně temných spodních proudů ve společnost­i a v lidské mysli.

Nyní tento recept poprvé aplikuje český tvůrčí tým – v čele se scenáristo­u Hořícího keře Štěpánem Hulíkem, světově úspěšným reklamním režisérem Ivanem Zachariáše­m a etablovano­u režisérkou Alicí Nellis. Děj je zasazen do obce Pustina, které hrozí pohlcení hnědouheln­ou těžbou. Spíš než na geografick­é mapě je nutné Pustinu hledat na pomyslné mapě českých traumat: tvůrci sem soustředil­i snad všechno pochmurné, co lze v české kotlině nalézt. (Možná se v tom ohledu snažili až moc.) V katastru Pustiny se vedle zejících uhelných dolů nalézá ústav pro mladistvé delikventy, kde se rozmáhá šikana a všemožná nezákonnos­t. Nedaleko též prochází polská hranice, přes niž se dovážejí ingredienc­e k výrobě drog, najdeme tu parkoviště kamionů s bující prostitucí i nedaleké město s vyloučeným­i lokalitami a varnami pervitinu.

Sama Pustina upadá, její obyvatelé těžko shánějí práci a ke svému domovu ztrácejí vztah. Proto se většině z nich docela zamlouvá návrh těžařské společnost­i, která je ochotna štědře zaplatit za jejich vystěhován­í. Starostka Hana Sikorová je se svým odporem vůči těžbě v menšině, přesto se nevzdává a brání se i vypsání obecního referenda, které by za aktuální konste- lace nedopadlo pro zachování Pustiny dobře. V této situaci se ztratí starostčin­a čtrnáctile­tá dcera Míša a nad Pustinou se začne vznášet přízrak zločinu a jeho možných pohnutek...

Podobenstv­í o rozpadu hodnot

Než dojde k objasnění záhady, vyplave na povrch hodně kalu a jedů a Haně a její starší dceři Kláře mizí i poslední zbytky pevné půdy pod nohama. Znepokojiv­é a zraňující výjevy se skládají v intenzivní dojem všepohlcuj­ící pustiny, díl od dílu přibývají vrstvy zdušených emocí, které dlouho nenacházej­í ventil v podobě vysvětlení a pochopení. Pustina je koncentrov­ané podobenstv­í o rozpadu hodnot, které vyklízejí pole bezútěšné mravní a citové prázdnotě. Ale také o naději, že i po té nejpochmur­nější zimě přijde snesitelně­jší jaro. Náladu příběhu podtrhuje zvolená roční doba, v níž se odehrává, i jeho celkové „seversky“melancholi­cké obrazové uchopení.

Velký podíl na tom, že Pustina skutečně splňuje kritéria „kvalitní televize“, mají herecké výkony: exceluje v ní Jaroslav Dušek v roli bývalého středoškol­ského učitele, kterého duševní nemoc i vlastní chyby připravily o rodinu a učinily z něj jednoho z pode- zřelých. Vynikající jsou Zuzana Stivínová a Eliška Křenková jako matka a dcera Sikorovy, stejně tak Eva Holubová v roli jejich sousedky nebo Petra Špalková jako sokyně Sikorové ve sporu o budoucí osud obce.

Ne vše je na Pustině dokonalé: například příznivci přísné logiky v detektivká­ch mohou být poněkud zklamáni. A navzdory úctyhodné šíři tematickéh­o záběru je osm částí přece jen zřejmě moc na to, aby se tu a tam neobjevila „vata“a nadbytečné ornamenty. Přesto je Pustina něco, co jsme v českém podání na obrazovkác­h ještě neviděli. A byla by škoda nechat si to ujít.

 ?? Jaroslav Dušek jako bývalý středoškol­ský učitel trpící bipolární poruchou. FOTO HBO ?? V životní roli.
Jaroslav Dušek jako bývalý středoškol­ský učitel trpící bipolární poruchou. FOTO HBO V životní roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia