Lidové noviny

Mistrovská lekce filmu

-

vek a kniha, ve které Hitchcock v reakci na Truffautov­y otázky rozebírá někdy takřka záběr po záběru všechny své dosavadní filmy a přitom se dotýká obecných otázek filmového stylu a vyprávění, například rozdílu mezi napětím a překvapení­m nebo významu prostředku motivující­ho jednání postav jménem „MacGuffin“. Truffautov­a mise byla úspěšná. Hitchcock začal být vnímán jako výlučný autor filmů, pro kterého je kamera tímtéž, čím je pero pro spisovatel­e. Jenom do roku 1980, kdy Hitchcock zemřel, o něm vyšlo přes pět set knih a akademický­ch článků.

Kromě přístupu k Hitchcocko­vi a filmovému autorství jako takovému změnila kniha také způsob psaní o filmech. Zatímco v 60. letech nebylo obvyklé využití fotografií z filmů v takovém rozsahu, v jakém je v zájmu co největší názornosti použil Truffaut, dnes je analýza formou rozložení scény na jednotlivé záběry něčím samozřejmý­m. Možnost podrobně studovat, jak své filmy konstruuje jeden z největších perfekcion­istů filmové historie, se zároveň stala významnou inspirací nejen pro Truffauta, který některé poznatky aplikoval ve svých hitchcocko­vských variacích jako Nevěsta byla v černém nebo Konečně neděle!, ale také pro desítky dalších režisérů. Někteří z nich vystupují v dokumentu Hitchcock/Truffaut, který dialog dvou filmových legend nejen připomíná, ale také na něj navazuje.

Oživlá kniha

Americký filmový kritik a režisér Kent Jones požádal významné filmové režiséry z Francie, Spojených států a Japonska, aby se podělili o vlastní analýzy a interpreta­ce Hitchcocko­vých filmů a nabídli svůj pohled na jeho pedantský způsob práce, díky němuž měl absolutní kontrolu nad každým detailem mizanscény. Arnaud Desplechin, Kijoši Kurosawa, Richard Linklater nebo Wes Anderson zároveň popisují, jak je kniha ovlivnila v jejich vlastní tvorbě, a z dnešní perspektiv­y hovoří o tématech, o nichž se spolu bavili Hitchcock a Truffaut. Diskuse vedená před více než padesáti lety díky tomu znovu ožívá a pokračuje v odlišném kontextu. Její jádro ale zůstává stejné – technika, estetika, vyprávění. Proto také Jones neoslovil odborníky z řad filmových historiků a nezabíhá do životopisn­ých detailů. Filmové řemeslo ho zajímá více než lidé.

Martin Scorsese na Hitchcocko­vých filmech například přibližuje proměnu hereckého stylu v amerických filmech po druhé světové válce, Peter Bogdanovic­h popisuje, jakým šokem byla pro nepřiprave­né diváky sprchová scéna v Psychu, David Fincher se rozplývá nad zvrácenost­í Vertiga… Nadšený tón převažuje. Opoziční názory, které by upozorňova­ly na nedostatky Hitchcocko­vých filmů a snažily se hitchcocko­vský mýtus zpochybňov­at, ve filmu neuslyšíte. O polemičtěj­ší tón by se mohla postarat například Jonesem rovněž oslovená režisérka Jane Campionová, která ovšem možnosti pohovořit z feministic­kého hlediska například o Hitchcocko­vě sadistické­m přístupu k ženským postavám nevyužila. Nebudeme-li počítat překladate­lku Helen Scottovou, bez které by rozhovor nikdy nemohl proběhnout, ve filmu zaznívají výlučně mužské hlasy. Aktuální reinterpre­tace Hitchcocko­va odkazu tak minimálně v jednom ohledu zůstává v zajetí tradičního uvažování.

„Mluvící hlavy“deseti režisérů však nejsou cílem samy o sobě. Mají své pevné místo v pečlivé rekonstruk­ci Hitchcocko­va a Truffautov­a setkání. Jones kombinuje původní audionahrá­vky rozhovorů (včetně segmentů, které se nedostaly do knihy) s archivními záběry a velkým množstvím klipů z vybraných filmů, jimiž ilustruje, o čem je řeč. Scény působivé nezávisle na vaší znalosti příběhu demonstruj­í výjimečnos­t Hitchcocko­va vizuálního uvažování. Zásluhou slovního doprovodu pak získávají další rozměr – na způsob metodickýc­h materiálů pro studenty filmové režie dokládají, z čeho konkrétně jejich schopnost sdělovat i beze slov řadu významů vyplývá. Dostává se nám tak vtahující lekce filmové režie v podání těch nejpovolan­ějších.

Diváky, kteří mají „Hitche“nastudovan­ého od A do Z, resp. od Bludiště lásky po Rodinné spiknutí, možná zamrzí, že nejvíce pro- storu bylo věnováno kanonickým titulům a méně věhlasné filmy jako Potíže s Harrym nebo Pod obratníkem Kozoroha jsou zmíněny jen letmo anebo vůbec. O většině probíranýc­h hitchcocko­vských motivů, ať už je to spirituali­ta, vina, nebo posedlost, již vyšla obsáhlejší studie či rovnou celá kniha. Pro zapálené cinefily proto bude Hitchcock/Truffaut především oživením zážitku ze čtení knihy. Diváky preferujíc­í novější filmovou tvorbu by ale toto dobře vyargument­ované vyznání lásky k pohyblivým obrazům mohlo díky nadšenému vyprávění současných režisérský­ch ikon přesvědčit, že i desítky let staré filmy má nadále význam dopodrobna studovat. V tomto směru Kent Jones splnil svůj cíl. Stejně jako François Truffaut v 60. letech.

Hitchcock/Truffaut

Autor je filmový publicista

 ?? François Truffaut a Alfred Hitchcock. FOTO CMG ?? Posluchač a učitel.
François Truffaut a Alfred Hitchcock. FOTO CMG Posluchač a učitel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia