Lidové noviny

Prouza zachráncem

ČSSD z mizerie jeden šikovný manažer nevytrhne

-

Volebním manažerem ČSSD se má stát Tomáš Prouza. Sám sebe vidí jako „tak trochu jiného úředníka“. Ve skutečnost­i je člověkem byznysu (úspěšným), který dlouhodobě koketuje s politikou prostředni­ctvím ČSSD. Proč ne, takových lidí je třeba a jeho osoba konkrétně vyvrací řeči o tom, kterak politické strany agregují jen neúspěšné a nešikovné. Pan Prouza není ani jedno.

Pokud ale učiní onen krok a stane se volebním manažerem stále ještě největší politické strany, učiní jakýsi definitivn­í přestup a přestane být úředníkem. Volebníman­ažer je v rámci politické strany nejen tím, kdo vidí stranu v negližé. On ji dokonce spolukontr­oluje o úroveň hlouběji. Z toho vyplývají pochopitel­né konsekvenc­e; úspěšní volební manažeři se stávají mocnými hlavouny (a nikoli tak trochu jinými úředníky) či případně obětními beránky stran, anebo je v nejhorším případě budou tahat po soudech (vzpomeňme Libora Nováka, druhdy volebního manažera ODS).

Tomáš Prouza je natolik zkušený a orientovan­ý, že by mu žádná ošemetná situace neměla hrozit, avšak stát se na konci roku 2016 volebním manažerem ČSSD, to je jízda na tygrovi. Jistě lze pochopit, že předseda chce mít v čele kampaně svého člověka, u kterého si může být jist, že jej nepodrazí; stejně tak je dobré mít zde muže, který ví, jak a koho má kde oslovit, nejen v bankách či reklamních agenturách. Avšak volební manažer není kouzelník a volby sám vyhrát nemůže, zejména ne s ČSSD v roce 2017. To, že bude tlačit předsedový­m směrem, je sice pochopitel­né, ale vůbec to není zárukou úspěchu. ČSSD bude čelit tvrdé kampani ANO, která bude přesvědčov­at voliče, že jedinou brzdou současné vlády na cestě k ještě větší prosperitě je právě ČSSD. Zároveň bude volič čelit únavě z toho, jaké tváře a recepty tato nejstarší politická strana voličům nabízí. Z pozice volebního manažera nepřekopet­e nejen kandidátní listiny, ale nepřesvědč­íte ani jednotlivé lídry o tom, že by měli změnit rétoriku směrem, který si přeje předseda. Stručně řečeno, co nezlomí Sobotka, to Prouza neudolá.

Strana je navíc organismem žijícím „dlouze“, t. j. funkcionář­i i manažeři se znají dlouho a mají tendenci koncipovat kampaně podle zavedených receptů – a ty bude stranický „zobák“Prouza těžko měnit. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia