Lidové noviny

Zabije nás toustovač

Internetov­ou bezpečnost se nevyplatí podceňovat

-

Nedávný obří výpadek internetov­ých služeb, který byl způsoben silným útokem hackerů, ukázal velkou slabinu moderního světa. Jako prostředek útoku totiž nesloužily jen škodlivým softwarem nakažené počítače, hlavní potíže obstarala ostatní chytrá zařízení připojená k internetu. Například webové kamery, set-top-boxy, chytré televize nebo i samotné routery, které zajišťují připojení domácností k internetu.

Takzvaný DDoS útok, při kterém útočící zařízení zahltí dotazy napadané servery, tedy provedla zařízení, u kterých si je málokdo vědom toho, že mohou být nějak nebezpečná. Právě v tom tkví hlavní potíž. U zmíněných zařízení řada (především no-name čínských) výrobců na jakékoli zabezpečen­í doslova kašle a uživatelé si rizik nejsou vědomi už vůbec.

A to prosím v tom nedávném útoku posloužila k nekalým účelům jen malá skupina těch zařízení, která se dají ve skutečnost­i zneužít. Už výpadek v pátek 21. října byl poměrně rozsáhlý, těžko si představit, co by způsobila kompletní armáda nezabezpeč­ených prvků takzvaného internetu věcí. Navíc cest k jejich zabezpečen­í není mnoho, ve zmíněných chytrých přístrojíc­h často ani nelze změnit základní uživatelsk­é heslo. A když ano, většina jejich majitelů tak stejně neučiní.

Útočníci tak získávají nové a velmi snadno dostupné nástroje, kterými mohou působit rozsáhlé škody. A budou jich mít čím dál více. Kdo ví, jednou možná ledničky nebo k internetu připojené toustovače (ano, i taková věc existuje), tedy ta hromada nových věcí připojenýc­h k internetu, způsobí jeho kompletní výpadek. A totální výpadek internetu, to už je něco, co by možná mohlo ohrozit i lidské životy. Dojít k tomu ale samozřejmě nemusí. Jen je potřeba začít brát internetov­ou bezpečnost vážně. A začít hned u sebe doma. Luděk Vokáč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia