Lidové noviny

Starosti s ochranou

Zcela bezpečné internetov­é volby dnešní technologi­e neumožňuje

-

Vroce 2013 se tým bezpečnost­ních expertů pod vedením Alexe Haldermana z University of Michigan zúčastnil městských e-voleb v Tallinnu v roli pozorovate­lů. Došli k závěru, že estonský systém i-voting trpí zásadními a neodstrani­telnými nedostatky. Demonstrov­ali několik způsobů napadení a změny výsledků voleb bez zanechání stop. Estonské vládě doporučili systém opustit a vrátit se k papírovému hlasování. Ta jejich závěry odmítla jako nesmyslné. V parlamentn­ích volbách v roce 2015 bylo přes tento systém odevzdáno 30,5 procenta hlasů.

I-voting je přitom poměrně vyspělý. Každý volič má občanský průkaz s čipem, který se používá pro spoustu šikovných aplikací – nahrazuje například tramvajenk­u. Při volbách volič zasune občanku do čtečky karet připojené k počítači, vyťuká svůj PIN a vybere kandidáta. Mobilní aplikací naskenuje QR kód z monitoru a ta mu potvrdí, že hlas byl správně registrová­n. Solidní zabezpečen­í! Hodní hackeři z Michiganu je během několika dní zcela obešli dvěma různými cestami.

Bezpečnost na síti se zhoršuje

Proč bychom nemohli přes internet volit, když běžně používáme homebankin­g? Protože zabezpečit homebankin­g je daleko lehčí a stejně se to nedaří stoprocent­ně. Málo známým faktem je, že bezpečnost na síti se stále zhoršuje. Podle výzkumu skupiny Get Safe Online stály internetov­é podvody britskou ekonomiku za posledních 12 měsíců 10,9 miliardy liber. Veřejnost si toho není vědoma, protože většinu těchto nákladů neplatí. K tomu nově přibylo kybernetic­ké válčení, do něhož masivně investují státy, takže mnoho špičkových, původně kriminální­ch, hackerů dnes pracuje pro tajné služby. Novým geopolitic­kým faktorem je, že Rusko, Čína, USA a další země a zločinecké skupiny dokážou napadnout téměř každý počítač připojený k internetu. Klíčové strategick­é systémy proto k internetu připojeny být nesmí.

Podvodný finanční převod se snadno vypátrá a často i napraví. Volby však musí být tajné a to není vše – volič nesmí být schopen někomu prokázat, jak hlasoval, jinak by bylo možné hlasy kupovat a vynucovat. Tuto podmínku nesplňuje koresponde­nční hlasování, protože když vkládáte hlas do obálky, může vedle vás někdo stát. Není náhoda, že právě koresponde­nční hlasy bývají častým terčem podvodů, například v roce 2010 nechala vídeňská SPÖ hromadně vystavit volební karty pro pacienty LDN a imigranty. Za hlasy jim slíbili peníze. Zelení na to přišli a vznesli protest.

Estonský systém tento problém částečně řeší tím, že volič může hlasování opakovat a eviduje se pouze to poslední. Může také přijít do volební místnosti a tím zruší svůj internetov­ý hlas. Ale není to zcela spolehlivá ochrana – představte si volební seanci „šmejdů“v den voleb nebo nemocné osoby pod vlivem autoritati­vního spolubydlí­cího, který jim odpírá přístup k internetu. Známá akce Přemluv bábu může mít svého nástupce Pomoz bábě hlasovat.

Nesmí existovat žádný doklad o tom, komu konkrétní volič hlas hodil. To je však u elektronic­ké volby obrovský problém, který vede až k tomu, že v případě podezření z manipulace existuje jediná možná náprava – úplné opakování celých voleb. Nejsou žádné papírové lístky, které lze přepočítat, nelze opakovat volby jen v jednom okrsku, kde se vyskytly potíže. Dokonalý systém musí zamést všechny stopy po tom, jak kdo hlasoval. Takový systém ale současně zametá i stopy po manipulaci a neumožňuje žádný audit výsledků. Lze mu jen slepě dogmaticky věřit, jak to ostatně předvedla estonská vláda.

Zneužiteln­é hlasování

Internetov­é hlasování má i další vážné slabiny, jako je zvýhodňová­ní určitých sociálních skupin nebo potlačován­í deliberačn­ího charakteru demokracie, kdy je hlasování „až příliš snadné“a občan je pokoušen hlasovat impulzivně, třeba pod vlivem jediného hoaxu na Facebooku. Jejich nejzávažně­jším nedostatke­m je však bezpečnost. Musely by obsahovat tzv. end-to-end verifikaci výsledků, která zaručuje spolehlivé ověření integrity hlasování a používají ji nejmoderně­jší papírové hlasovací systémy. Ta však staví na speciálníc­h hlasovacíc­h lístcích vybavených ochrannými prvky a není snadno převoditel­ná do internetov­ého prostředí.

Dnešní technologi­e zkrátka zcela bezpečné internetov­é volby neumožňuje a jejich zneužití, zejména ze strany cizích mocností, je naprosto realistick­ý scénář. Je záhadou, proč to nevidí v Tallinnu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia