Lidové noviny

Úhradová inovace, nebo nekalá soutěž?

-

Téma posledních tří týdnů: pomůcky pro inkontinen­tní. VZP představil­a „inovaci“jejich úhrady. Doposud si mohl pacient a předepisuj­ící lékař vybrat ze široké palety výrobků. Když se vešel do limitu počtu kusů a peněz na měsíc, jak stanoví zákon, měl tyto výrobky plně hrazené. Když jich pacient potřeboval víc, dokoupil si je.

Pojišťovna rozdělila celé portfolio výrobků do okének – kategorií. Některé podle savosti, jiné podle obvodu v pase. Má to asi stejnou logiku, jako rozdělit výrobky podle barvy. V každé skupině – kategorii – se budou plně hradit pouze výrobky z dolní nejlevnějš­í třetiny. Jakýkoli jiný výrobek bude hrazen pouze v této výši. Zbytek konečné ceny bude doplatek pacienta. Ponechme stranou ekonomický fakt, že taková částečná úhrada je pro konkrétní výrobek na trhu likvidační. Údajně tím dosáhne pojišťovna většího počtu kusů pro pacienta.

V čem je to věcně špatně? Vlastností inko pomůcek, podle kterých volí předepisuj­ící lékař (popř. sám pacient či jeho pečovatel) vhodnou pomůcku, je mnohem víc. Nejen kolik pomůcka nasaje, ale zda nasátou tekutinu udrží. Zda nic neproteče kolem okrajů. Zda materiál nedráždí pokožku atd. Tyto aspekty VZP při svém postupu zcela ignoruje.

Komunikace VZP je plná rozporů. Nejdříve se její generální ředitel 25. září rozohnil u Václava Moravce, že uspoří 200 milionů. Pak převládla verze, že chtějí pro pacienty více kusů a neuspoří se nic. Na jiném fóru pak tvrdil náměstek pojišťovny, že jde především o to srazit ceny. Před pár lety tvrdila pojišťovna, že u těchto typů výrobků jsou doplatky nelegální. Dnes je zavádí. Tak se v tom vyznejte.

Mezitím PR mašinerie pojišťovny běží na plné obrátky. Se svými zkušenostm­i z Blesku přivedl mluvčí VZP „odborný“diskurz ve veřejném prostoru, jak se po novočesku říká, „na zcela jiný level“. Kdo z odborné veřejnosti návrh zpochybní, je ihned označen jako zaprodanec průmyslu.

Věcné chyby, protiřečen­í i vehemence, s jakou se VZP pustila do pomůcek pro inkontinen­tní, budí dojem, že tu jde ještě o něco jiného. Osvěžme si paměť. Je tomu již pár let, co v kuloárech zazněla formulace, že léčiva jsou již „vytěžená“, neboť „tam už není z čeho brát“. Na řadě jsou proto zdravotnic­ké prostředky. Bude potřeba tyto sevřít do podobných kleští, jak se to podařilo s léčivy.

Z okolí pojišťovny pocházela také myšlenka návrhu zákona, který šel opět směrem, jak přiložit španělskou botu po vzoru léčiv na zdravotnic­ké prostředky. Referencov­ání nejnižších evropských cen, úhrady na 20 nebo 10 procentech současných. Návrh vzbudil vlnu nevole v odborných kruzích, pacientský­ch organizací­ch, mezi členy tripartity, prostě zleva zprava.

Co se nevešlo do zákona, to se vejde do exekutivní­ho rozhodnutí pojišťovny. Správní rada to posvětila, protože „to přece zní dobře, ne?“. Sražení úhrad bude směřovat k cenovým válkám mezi dodavateli. Vše podle hesla: když zvířata dostatečně stlačíme, sežerou se navzájem. Ta, která přežijí, budou svolná k čemukoli. V lécích to vedlo k reexportům, mizení přípravků z trhu, vysokým doplatků apod.

Zapomeňte na pestrost výběru, vhodnost pomůcek pro konkrétníh­o pacienta. Zapomeňte na inovace. Zapomeňte na individual­izaci péče. Nevyhovuje vám pomůcka? Nevadí, můžete jich mít třikrát tolik.

Závěrem pohled do Pandořiny skřínky: Chyba není ve výrobcích, ale v existenci tohoto číselníku. Skutečnost, že dnes pod nátlakem, změnou úhrady nutí výrobce tyto ceny snižovat, vykazuje známky nekalé soutěže ze strany pojišťovny. Co by na to řekl nějaký soud?

Zná správní rada VZP tyto souvislost­i? MIROSLAV PALÁT

Zapomeňte na pestrost výběru. Zapomeňte na inovace. Zapomeňte na individual­izaci péče. Nevyhovuje vám pomůcka? Nevadí, můžete jich mít třikrát tolik.

 ?? Prezident asociace CzechMed ??
Prezident asociace CzechMed

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia