Lidové noviny

Mluvčáček aneb Lež a výmluvy jedno jsou

-

Lež je lež, i když se jí vykrucuje loajální úředník nebo nějaký pan mluvčáček. A lživý je i dopad polopravd, které se marně snaží zakrýt skutečnost.

U mluvčáčka se čeká, že bude hlava nehlava zahlazovat prezidento­vo faux pas, u úředníka se předpoklád­á mlčenlivos­t. Právě on však je nositelem jistoty, že hradní protokol se s hradními pány nemění.

Nemění se ani rozvrh řádového dne, ani postup, jakým se informuje ten, komu se o státním svátku dostane ocenění.

Dvakrát jsem ceremoniál absolvoval­a v roli doprovodu – jednou, když prezident Havel vyznamenal in memoriam generála Vojcechovs­kého a manžel Řád bílého lva I. stupně v zastoupení přebíral, podruhé, když prezident Klaus propůjčil Řád T. G. Masaryka mému muži.

Nejprve se ozvali telefonick­y: 28. října si udělejte čas

Z Kanceláře prezidenta republiky občanům nevolají obden, proto si každý takový moment velmi dobře zapamatuje. Vím jistě, že nejprve se s několikatý­denním předstihem ozvali telefonick­y. Diplomatic­ky a s prosbou o důvěrnost této informace překvapené­mu manželovi sdělili, že by si měl 28. října udělat čas: prezident se rozhodl jej ocenit. Sa- mozřejmě, že si ověřovali správnost adresy, na kterou pošlou oficiální pozvání, jistěže zjišťovali i to, zda vybraný člověk je ochoten poctu přijmout, zda je schopen přijít, nepotřebuj­e-li asistenci, popřípadě parkovací kartu do areálu Hradu, kolik blízkých chce pozvat na druhou část slavnostní­ho večera.

To všechno ještě telefonick­y. Přesné instrukce a pozvánka na ručním prezidents­kém papíře pak následoval­y. Kdy a kudy do Vladislavs­kého sálu přijít, že aktu předchází zkouška, pak cesta reprezenta­čním podlažím Hradu na osobní setkání s prezidente­m, jak vypadá samotný ceremoniál a že po něm následuje recepce.

Od prvního telefonátu bylo nad slunce jasné, že rozhodnutí je konečné, že nejde o nějaké hrátky co by kdyby. Pravda je, že do posledního dne oceněný nevěděl, jaký stupeň medaile či řádu obdrží. To až odpoledne, když už byl motýlek uvázaný, zavolal novinář a s vědomím embarga do začátku slavnosti se zeptal, co říká tomu, že dostane Řád T. G. M. Tehdy nastala ta druhá chvíle ohromení. Nic však nebylo nanečisto.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia