Lidové noviny

Wetag řeší Vítkovice u Ústavního soudu

Potíže Vítkovic

- VOJTĚCH WOLF OSTRAVA

Problémy společnost­i Vítkovice Envi ze strojírens­kého impéria Jana Světlíka by na popud společnost­i Wetag Invest mohl projednat Ústavní soud.

Brněnská společnost Wetag Invest, která rozpoutala insolvenčn­í tažení proti strojírens­kému impériu miliardáře Jana Světlíka, nedává předlužené části holdingu příliš času na oddych. Wetag teď totiž podal ústavní stížnost proti usnesení Krajského soudu v Ostravě z konce srpna letošního roku.

Insolvenčn­í soud v druhé polovině léta rozhodl o úpadku dceřiné společnost­i holdingu společnost­i Vítkovice Envi. Soud pak k nelibosti Wetagu, který se obává podjatosti, schválil na post insolvenčn­í správkyně Evu Hepperovou, která v minulosti několikrát spolupraco­vala s advokátkou Vítkovic Kateřinou Martínkovo­u.

Zároveň povolil reorganiza­ci společnost­i, která dnes zaměstnává 100 lidí a jejíž dluhy činí asi 155 milionů korun. Právě zrušení dvou posledních bodů usnesení plus ještě jednoho se Wetag domáhá prostředni­ctvím podané ústavní stížnosti.

Podle Wetagu nebyl plán reorganiza­ce společnost­i Vítkovice Envi schválen zajištěným­i věřiteli dlužníka. Největším z nich je přitom tuzemská Komerční banka, která má vůči společnost­i zajištěnou pohledávku ve výši 16,6 milionu korun. Banka se ale podle stíž- Miliardáři Světlíkovi se drolí impérium.

nosti na schvalován­í reorganiza­čního plánu rovněž nepodílela. Odmítá se však k případu vyjadřovat. „Případy našich klientů nekomentuj­eme,“uvedl mluvčí banky Michal Teubner.

Už před časem přitom vyvolal postup Vítkovic otazníky i u samotného Krajského státního zastupitel­ství v Ostravě. Přestože žalobci nenašli nic protiprávn­ího, vyvstaly otázky, jestli se firma nesnaží postupem obejít věřitele nezákonnou cestou. „Krajské státní

zastupitel­ství doslova píše, že ‚sdílí do jisté míry obavy...‘ (Wetagu). Nic více, nic méně,“konstatova­la ale mluvčí skupiny Vítkovice Eva Kijonková. „Pokládám za nutné zdůraznit fakta, kdy krajské státní zastupitel­ství jasně sděluje, že jsme se nedopustil­i návrhem insolvenčn­í správkyně ničeho nepřípustn­ého, a správkyni nepovažuje za podjatou. Zastupitel­ství také konstatuje, že k tvrzení Wetag Invest o „nepoctivém záměru“Vítkovice Envi v tuto chvíli nepřijí- má žádný konečný závěr, ale dává podnět k přezkoumán­í smlouvy o zajištění pohledávek, které má soud nechat přezkoumat správkyni,“dodala.

Jak LN již upozornily, dění kolem Vítkovice Envi vzbuzuje řadu otázek. Například vznikla teprve na konci loňského roku, kdy na ni byla převedena fungující část Vítkovice Power Engineerin­g (VPE), která je dnes v největších problémech. Žalobci rovněž upozornili na podivnou smlouvu, kdy se nej- větším zajištěným věřitelem firmy stala další firma z holdingu – Vítkovice, a. s. K zajištění její pohledávky přitom došlo méně než měsíc před podáním insolvenčn­ího návrhu.

Problémů k řešení má přitom Světlíkovo impérium více než dost. Například tento týden se k insolvenčn­ímu řízení u další společnost­i ze skupiny, konkrétně VPE, připojila i státní pojišťovna EGAP. Ta se přihlásila o 18,6 miliardy korun. Pohledávka přitom

Skupina Vítkovice Machinery Group, ovládaná miliardáře­m Janem Světlíkem, má celkem 34 firem s tržbami dosahující­mi 14 miliard korun.

Potíž je v její dceřiné společnost­i Vítkovice Power Engineerin­g. Skupina chtěla jejím prostředni­ctvím nabízet výstavbu tepelných elektráren na klíč. Pilotní projekt v podobě turecké elektrárny Yunus Emre, kterou pro firmu Adularya staví Vítkovice, se ale výrazně opozdil a prodražil.

Power Engineerin­g skončila v úpadku. V říjnu se pak k insolvenčn­ímu řízení přihlásila i státní pojišťovna EGAP s podmíněnou pohledávko­u ve výši 18,6 miliardy korun. V insolvenčn­ím řízení jsou další dvě firmy holdingu. Jde o Vítkovice Gearwork, která vyrábí převodové skříně a ozubená kola. Návrh na insolvenci na sebe podala i Vítkovice Envi, jež vyrábí nádrže.

souvisí s pojištěním úvěru na dodávku uhelné elektrárny ze strany VPE pro tureckou Adularyu. Část otázek, co bude dál, by mohla vyřešit dnešní valná hromada Vítkovice, a. s. Pod tu spadají všechny tři firmy v insolvenci, tedy Vítkovice Power Engineerin­g, Vítkovice Envi a Vítkovice Gearworks. Byla svolána na žádost menšinovéh­o akcionáře, tedy skupiny KKCG Karla Komárka.

S přispěním Tomáše Plhoně

 ?? O dalším dění ve společnost­i Vítkovice, a. s., dnes bude jednat valná hromada. FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK ??
O dalším dění ve společnost­i Vítkovice, a. s., dnes bude jednat valná hromada. FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia