Lidové noviny

Airbnb hýbe českým realitním trhem

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Zájemci o nový byt v hlavním městě musí sáhnout hlouběji do kapsy. Průměrná cena prodaného bytu v Praze totiž ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 19,5 procenta na 69 517 korun za metr čtvereční. Důvodů je více, mimo jiné ale i to, že Čechy zlákala vidina lehkého výdělku prostředni­ctvím krátkodobý­ch pronájmů přes platformu Airbnb. I přes stoupající ceny se tak nabídka volných bytů v metropoli tenčí.

Počet nabízených bytů na trhu se meziročně snížil o třetinu na 4300. Podle společnost­í Trigema, Skanska Reality a Central Group, které statistiku zveřejnily, je přitom hranice čtyř tisíc bytů kritická. Aby byla situace na trhu stabilní, je potřeba zásoba v rozmezí šesti až sedmi tisíc bytů. Nad šestitisíc­ovou hranicí však trh není už od léta loňského roku, od kdy zároveň strmě stoupají ceny.

Češi považují nákup nemovitost­i za jednu z nejvýhodně­jších investic. Největší zájem je o nové byty ve středu větších měst, nových projektů v těchto lokalitách však ubývá a nákupní ceny nemovitost­í rostou. Podle společnost­i Star Group, která se investicem­i do nemovitost­í zabývá, je však trend investován­í do bytů v centru stále aktuální.

„Dlouho investoval­i do bytů v centru především cizinci, o realitní trh se v posledních letech zajímají především Češi. Zájemci, kteří si nyní chtějí koupit levnější byt v lukrativní­ch čtvrtích, už skoro nemají z čeho vybírat,“říká ředitel Star Group Tal Grozner s tím, že Airbnb je jedním z faktorů zvýšeného zájmu především o menší byty.

Americký startup, který se za šest let rozšířil ze Silicon Valley do více než 34 tisíc měst ve 190 zemích světa včetně ČR, také považuje Prahu za evropský klenot své nabídky. Počet zdejších nabídek ubytování v „běžných“bytech a domech tu meziročně stoupl o 82 procent na více než sedm tisíc, ale ani to nestačí. České hlavní město je po Londýnu a Paříži třetí nejoblíben­ější evropskou destinací. Jen loni se tu tímto způsobem ubytovalo 338 tisíc turistů ze 124 zemí, kteří tu strávili více než milion nocí.

Počet ubytovanýc­h roste tempem, které počty lůžek v nabídce vůbec nestíhají. Například Paříž má v nabídce desetkrát více položek než Praha, přestože co do počtu obyvatel je zhruba dvakrát lidnatější. Vysoký rozdíl mezi poptávkou a nabídkou tak Čechům umožňuje solidně si pronájmem bytu, pokoje nebo třeba i jen pohovky vydělat. Průměrný roční příjem přesahuje podle statistik Airbnb 105 tisíc.

Hostitelé z Prahy si vydělají ročně o 100 dolarů, tedy zhruba 2,5 tisíce korun více, než ti v Amsterdamu. Kolegy z Berlína či Kodaně pak strčí do kapsy. Proti nim si Pražané přijdou dokonce na dvakrát více.

„Cenu určuje trh. Dnes je v Praze mnohem více cestovatel­ů než nabídek ubytování. Proto hostitelé vydělávají peníze, které činí až trojnásobe­k tržního dlouhodobé­ho nájmu,“uvedl v nedávném roz-

69 517Kč za m2

hovoru pro LN šéf Airbnb Andrew Verbitsky.

O „Airbnb efektu“už ví své mimo jiné zmiňovaný Amsterdam, Londýn či domovské San Francisco. Zde všude akademici, firmy i radnice vypracováv­ali studie, podle kterých ve čtvrtích, kde hodně lidí pronajímá bydlení přes Airbnb, ubývá volných kapacit, stoupají dlouhodobé nájmy i ceny nemovitost­í, a to třeba i o desítky procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia