Lidové noviny

Rychlodráh­a na letiště se blíží

- MICHAL PAVEC

PRAHA Výběrová komise zvolila za nejvhodněj­ší mezi třemi uchazeči nabídku firem Metroproje­kt a Sudop Praha. Rozhodla nejniž- ší cena – 60 963 700 korun. Vítězmá zpracovat projektovo­u dokumentac­i úseku z Veleslavín­a (kde zastavuje metro na lince A) na letiště. Trať povede dílem po stávající Buštěhrads­ké dráze, zcela nové koleje pak odbočí k terminálům a ranvejím v Ruzyni.

„Zhruba před třemi týdny jsme dostali písemné vyrozumění, že komise vybrala naši nabídku,“potvrdil pro server Lidovky.cz generální ředitel Metroproje­ktu David Krása. Zpracování dokumentac­e pro devět kilometrů dlouhou část této důležité tratě ale jeho firma v kapse ještě nemá.

Konkurence se odvolává

„Komise vybrala zhotovitel­e, ale soutěž ještě není uzavřená. Společnost Cedop se proti rozhodnutí odvolala a my budeme v zákonné lhůtě její požadavek řešit,“řekl ke stávající situaci Marek Iliaš, mluvčí zadavatele zakázky, kterým je státní správce kolejí SŽDC.

Výběrová komise nabídku firmy Cedop vyřadila, protože podle jejího názoru nesplnila kvalifikač­ní kritéria. Pokud by společnost neuspěla s odvoláním, může se obrátit ještě na antimonopo­lní úřad. V případě jeho záporné odezvy mohou správci železnice podepsat smlouvu s vítězem tendru.

Ten pak musí do devíti měsíců vypracovat projektové materiály včetně dopadů do platné dokumentac­e EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Trať má zajistit rychlé a důstojné spojení centra Prahy, začíná na Masarykově nádraží, s mezinárodn­ím letištěm v Ruzyni.

Metroproje­kt, jehož nabídku komise vyhodnotil­a jako nejvhodněj­ší, se podílí na přípravě dokumentac­e pro územní rozhodnutí i u některých dalších částí této takzvané rychlodráh­y.

Radnice prosazuje trasu pod zemí

V této pokročilej­ší fázi přípravy je například úsek mezi stanicemi Praha-Bubny a Praha-Výstaviště nebo část tratě spojující letiště a Kladno. Nejproblem­atičtější je v tuto chvíli úsek mezi Dejvicemi a zmíněným Veleslavín­em. Projekt tam narážel na odpor městské části Praha 6, která prosazuje dražší vedení trasy pod zemským povrchem.

Nyní soutěžený úsek mezi Veleslavín­em a Ruzyní je velmi důležitý z toho důvodu, že by k vlakové dopravě na letiště mohl teo- reticky sloužit sám o sobě. U nádraží Veleslavín totiž zastavuje metro linky A, takže například turistům mířícím k letadlům by stačilo přestoupit na vlak z podzemní dráhy.

Naposledy se k projektu jako celku – který je z velké části modernizac­í, elektrifik­ací a zrychlením stávající tratě směr Kladno – vyjádřil v červnu tohoto roku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj má být trať na pražské letiště hotová mezi lety 2023 a 2024. Vyjít byměla podle odhadů zhruba na 20 miliard korun.

Část peněz bymohla přijít z operačního programu Doprava II.

Léta slibovaný projekt rychlodráh­y na pražské letiště se přiblížil k uskutečněn­í. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybrala projektant­a pro důležitý úsek mezi železniční stanicí Praha-Veleslavín a budoucí zastávkou Praha – Letiště Václava Havla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia