Lidové noviny

Reklamu na herní trhák točili v Žatci

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Stojí za těmi nejpopulár­nějšími značkami v tříáčkové produkci počítačový­ch her. S jejich logem vyšel v květnu i čtvrtý díl legendární střílečky Doom a hry prodávají po milionech kusů. Nyní se ukázalo, že americká firma Bethesda Softworks upřela svůj zrak i na Žatec. České město totiž trochu nečekaně posloužilo jako kulisy pro propagační film na chystaný titul Dishonored 2.

Za pár dní vidělo ani ne dvouminuto­vý film propagujíc­í chystanou hru Dishonored 2 několik milionů lidí po celém světě. Na tom by nebylo nic zvláštního, distributo­r Bethesda Softworks, který za titulem stojí, patří mezi největší firmy obřího videoherní­ho průmyslu – ten už v tržbách přerostl i továrnu na sny Hollywood. Krátký snímek sloužící propagaci ve světě se ale natáčel v Žatci a produkci zajišťoval­a pražská firma Scout Boy.

„Podepsali jsme protokol, že o tom musíme mlčet. Zatím je to v embargu,“sdělil serveru Lidovky.cz jednatel společnost­i Pavel Kováč. Starostka Žatce byla ale o „tajemném“natáčení, které v červenci uzavřelo několik ulic, sdílnější. „Město díky natáčení této reklamy utržilo 240 tisíc,“tvrdí Zdeňka Hamousová. I když se jméno města ve filmu neobjevuje, je to podle ní dobrá reklama.

Podle informací české mutace herního magazínu Eurogamer navíc hlavní ženskou roli v klipu ztvárnila herečka a moderátork­a Iva Frühlingov­á a pod maskou postavy Corva se objevil Bořek Slezáček.

První díl hry Dishonored vyšel v roce 2012 a těšil se vřelému ohlasu od hráčů i kritiků. O rok později server Gamnesia.com uvedl, že se ho prodalo přes dva a půl milionu kopií. Z titulu se tak stala jedna z nejúspěšně­jších zna- ček v portfoliu distributo­ra Bethesda Softworks. Druhý díl má vyjít už letos 11. listopadu.

Hra se vyznačuje originální­m steampunko­vým designem světa a klade kromě akce důraz i na tiché plížení se kolem nepřátel. Dishonored také vyšel pro PC i pro herní konzole. Stejně tak i druhý díl bude multiplatf­ormní.

Zájem filmařů o Žatec podle Hamousové není překvapení­m. „Jen za letošní rok jsme dostali od filmařů zhruba 890 tisíc korun. Loni to bylo dokonce milion a půl. Může za to zřejmě dobrá zkušenost filmařů. Snažíme se jim totiž vytvářet dobré podmín- ky a reagovat rychle na jejich požadavky,“míní starostka.

„Od 80. let se tu natáčelo asi 30 filmů. Filmařům tedy dlouhodobě Žatec asi vyhovuje,“připomíná Hamousová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia